top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Earth, Wind & Fire - Fantasy




Earth, Wind & Fire (EWF) müzik türü olarak caz, R&B, funk, disko, pop, Latin ve Afro pop' u kapsayan bir Amerikalı gruptur.


Grup, Chicago'da Maurice White tarafından 1969'da Salty Peppers'tan büyüyerek kuruldu. 6 Haziran 1970'te Maurice'nin kardeşi Verdine, ağabeyinin çağrısı üzerine grubun basçısı oldu. Maurice grubun adını "Earth, Wind & Fire" olarak değiştirdi. Maurice grubu toplamda on kişiye çıkarttı. Maurice perküsyoncu ve baş vokalistti. Grubun kendi adını taşıyan ilk albümü 1971'de yayınlandı. Yine aynı sene EWF'nin "The Need of Love" adlı ikinci albümü basıldı. Üçüncü albüm "Last Days and Time" 1972'de piyasaya çıktı. EWF'nin dördüncü stüdyo albümü "Head to the Sky" ise 1973'te yayınlandı. Daha sonra 1974 yılında grubun devam albümünün yapımcılığını Maurice ve Wissert üstlendi. Bu LP, "Open Our Eyes" adı ile piyasaya sunuldu. Albüm, Billboard Top Soul Albümleri listesinde 1 numaraya ve Billboard 200 listesinde 15 numaraya yükseldi. "Open Our Eyes" yayınlandıktan sonra en küçük kardeşleri Fred White davulcu olarak gruba katıldı. 1974'ün sonlarında ise yapımcılığını Maurice'in üstlendiği "Sun Goddess" albümü ortaya çıktı. 1975 yılında, Super Fly adlı sinema filminde "The Group" olarak EWF ve grup lideri Early rolünde de Maurice rol aldı. Filmin müzikklerini EWF yaptı ve "That's the Way of the World" adıyla 1975'te yayınlandı. LP'den tekli olarak "Shining Star" çıktı ve ardından "Sing a Song" teklisi geldi. Aynı yıl Charles Stepney'nin ölümüyle White, grubun 1976'da yayınlanan yeni LP'si "Spirit" in yapımcılığını üstlendi. Albümün adıyla, Stepney'e saygı duruşunda bulundu. Bu albüm ile 2.sıraya oturdular. "Saturday Nite" şarkısı ile "Earth, Wind and Fire", En İyi Enstrümantal Beste dalında Grammy'ye aday gösterildi. 1977 sonunda EWF, sekizinci stüdyo albümleri "All 'n All" u yayınladı. Albüm, Billboard Top Soul Albümleri listesinde 1 numaraya ve Billboard 200 listesinde 3 numaraya yükseldi. EWF 1978'de uzun metrajlı filmi "Sgt" de rol aldı. Ancak film ticari bir başarısızlıktı. EWF'nin "Got to Get You into My Life" yorumu, film müziğinin en büyük hiti oldu. 1979'da EWF dokuzuncu stüdyo albümleri "I Am" i yayınladı. LP, Billboard Top Soul Albümleri listesinde 1 numaraya ve Billboard 200 listesinde 3 numaraya yükseldi.


1980'de EWF, "Faces" adlı bir çiftli albüm çıkardı. Bu LP, o yıllarda ortaya çıkan disko tarzındaydı. EWF'nin on birinci albümü "Raise!", yeni ortaya çıkan elektronik seslerden etkilendi ve 1981' de yayınlandı. 1983'te EWF, "Powerlight" adlı bir stüdyo albümü yayınladı. EWF, yine 1983' de animasyon filmi "Rock & Rule" un film müziği "Dance, Dance, Dance" şarkısıyla yer aldı. 1983 sonlarında EWF, "Electric Universe" adlı on üçüncü stüdyo albümlerini yayınladı. Maurice, 1984' de grubun bir ara vermesi gerektiğine karar verdi. O ara sırasında Barbra Streisand'ın prodüktörlüğün ve bir solo albüm yaptı. Daha sonra 1987'de Maurice, grubu yeniden bir araya getirmeye başladı. Verdine, Johnson, Bailey ve Woolfolk geri döndü. Ve o yıl, "Touch the World" stüdyo albümü geldi.


1990'da EWF, Heritage adlı on beşinci stüdyo albümlerini yayınladı. 1993'de grubun 16. stüdyo albümü "Millennium" çıktı. EWF'nin devam stüdyo albümü "In the Name of Love" 1997'de yayınlandı.


Uzun bir aradan sonra 2003'de EWF "The Promise" i yayınladı. Grup kıvılcımını yeniden kazanmış görünüyordu. Devamında 2005'de EWF'nin 19. stüdyo albümü "Illumination" yayınlandı.


Grubun sekiz yıl aradan sonra ilk albümü "Now, Then & Forever" 2013'de yayınlandı. Ekim 2014'te EWF, "Holiday" adlı ilk tatil albümlerini çıkardı.


Maurice White 4 Şubat 2016'da öldü ama grup yoluna devam etti. 2021'de EWF, yeni single'ı "You Want My Love" ile 28 yıl sonra ilk kez Billboard'un Adult R&B Airplay listesinde ilk 10'a ulaştı. 1 Ocak 2023'te eski davulcu en küçük kardeş Fred White'ın da 67 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı.




3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page