top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Minnie Riperton - Lovin' You



Minnie Julia Riperton Rudolph (DT. 8 Kasım 1947 - ÖT. 12 Temmuz 1979) 1975 single'ı "Lovin' You" ve beş oktavlıK coloratura soprano sesi ile tanınan Amerikalı şarkıcı-söz yazarı. Ayrıca ıslık notası kullanmasıyla da bilinir ve medya tarafından "ıslık notasının kraliçesi" olarak anılır. Gençlik yıllarında, Chicago merkezli kız grubu Gems'de baş vokalistti. Riperton, 1967'den 1971'e kadar deneysel rock/soul grubu Rotary Connection için de şarkı söyledi.


Riperton'ın "Come to My Garden" adlı ilk solo albümü 1970 yılında GRT Records tarafından piyasaya sürüldü. Ticari olarak başarısız olmasına rağmen, Come to My Garden artık müzik eleştirmenleri ve müzik endüstrisindeki birçok kişi tarafından bir başyapıt olarak kabul ediliyor.


1973'de yayınlanan "Perfect Angel albümü", Riperton'ın en çok satan albümlerinden biri oldu. Sonrasında üç single yayınlandı. Dördüncü single 5 Nisan 1975'te yayınlandı ve onun 1 numaralı single'ı olan "Lovin' You" ile kariyerinin zirvesine ulaştı. Ve albüm bu sayede patladı.


Riperton, üçüncü albümü "Adventures in Paradise'ı hazırlamaya 1975 yılında başladı ve o sene içinde yayınlandı. Fakat bu albüm "Perfect Angel" kadar başarılı olamadı.


Epic Records'tan çıkardığı "Stay in Love" (1977) adlı dördüncü albümünde Stevie Wonder ile bir ortak çalışma olan disko melodisi "Stick Together" yer aldı.


Nisan 1979'da Riperton, beşinci ve son albümü "Minnie" yi çıkardı. "Memory Lane" adlı parça bu albümün hit'i oldu.


Riperton, Ağustos 1970'den Temmuz 1979'daki ölümüne kadar söz yazarı ve müzik yapımcısı Richard Rudolph ile evliydi. 24 Ağustos 1976'da Riperton, The Tonight Show'da meme kanseri nedeniyle mastektomi geçirdiğini açıkladı. Son albümü Minnie'nin kaydı sırasında, kanseri o kadar ilerledi ki, çok acı çekiyordu. 10 Temmuz'da Los Angeles'taki Cedars-Sinai Tıp Merkezi'ne yatırıldı. 12 Temmuz Perşembe günü sabah saat 10:00'da kocasının kollarında öldü.




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page