top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

A-HA - Take On Me

Güncelleme tarihi: 27 Eki 2022



A-HA, Norveçli bir müzik topluluğudur. 1980'lerde ünlenen topluluk, 1990'ların başında dağıldıktan sonra, 2000'lerin başında, daha olgun bir müzik tarzıyla tekrar bir araya geldi.


A-HA en büyük ticari başarısını 1985'teki ilk albümleri "Hunting High and Low" ile elde etti. Albüm, Billboard listelerinde hemen 15. sıraya yükseldi. Albümdeki "Take on Me", şarkısı Grammy Ödülü kazandı ve topluluk En İyi Yeni Sanatçı ödülüne aday gösterildi. 1986'da "Scoundrel Days" 1988'de "Stay on These Roads" ve 1990'da "East of the Sun, West of the Moon" albümlerini yaptılar.


Grup 1994'te, tarzlarında ciddi bir olgunlaşmaya işaret eden ancak ticari bir başarısızlık olan "Memorial Beach" albümünün ardından geçici bir dağılma evresi yaşadı.


1998'de Oslo'da gerçekleşen Nobel Ödül töreninde bir konser verdikten sonra tekrar bir araya gelen grup, ilk albümlerinin kayıtları için stüdyoya girdi. 2000 yılında da uzun bir aradan sonra çıkardıkları ilk albüm olan "Minor Earth Major Sky" piyasaya çıktı. A-ha'nın "I Wish I Cared" videosu, ilk web tabanlı animasyonlu müzik videolarından biriydi. 2002'de grup yedinci stüdyo albümü olan "Lifelines"ı çıkardı. 1991'de Morten Skallerud'un yönettiği 12 dakikalık kısa film "A Year the along Abandoned Road"u burada anmak gerekir, a-ha'nın "lifelines" şarkısının klibinde bu filmden yararlanılmıştır. 2005'te analog müzik aletleriyle kaydedilen "Analogue" piyasaya sunuldu. "Celice" şarkısı, grubun bir numaraya ulaşan dokuzuncu şarkısı oldu ve müzik videosu, cinsel içeriği nedeniyle eleştirilere yol açtı. 9. albümleri, "Foot of the Mountain" 2009'da piyasaya çıktı ve bu albüm, grubun ilk dönemde tanındıkları synth-pop tarzına bir dönüşü simgeliyordu.


Yeniden doğuşları ile birlikte çıkardıkları 4 tane albümden sonra Ekim 2009'da grup 2010'da yapacakları bir dünya turnesinin ardından, yolları bu kez temelli ayıracaklarını duyurdular.


21 Mart 2015'te, ulusal Norveç gazetelerinde A-ha'nın iki yıllık bir süre için yeniden bir araya geldiği duyuruldu. Ardından A-ha'nın onuncu stüdyo albümü "Cast in Steel", 4 Eylül 2015'te yayınlandı.


13 Haziran 2021'de "a-ha: The Movie" belgeseli New York'taki Tribeca Film Festivali'nde gösterildi. Film grubun hikayesini, başarılarını ve üyeler arasındaki kişisel sürtüşmeleri ele alıyordu.


Mart 2022'de A-ha, COVID-19 pandemisi nedeniyle ertelenen ABD turnesine geri döndü.


"True North" adlı yeni bir film ve bir albüm Sony Music/RCA Records etiketinde Ekim 2022'de yayınlandı.


Albümün ilk teklisi "I'm in" 8 Temmuz 2022'de, ikinci teklisi "You Have It Takes" 16 Eylül 2022'de yayınlandı.


Grup Üyeleri :


Magne Furuholmen – keyboards, guitars, bass, backing vocals


Morten Harket – lead vocals, guitars


Pål Waaktaar-Savoy – guitars, drums, percussion, backing vocals



2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page