top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Banu Kırbağ - Unutulur



Banu Kırbağ (DT. 2 Mart 1951), Türk ses sanatçısı, besteci ve aranjördür.


Müziğe 1969 yılında lise öğrencisi iken okul orkestrasında amatör olarak solistlik ile başladı. Okulu ile birlikte İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Solfej Bölümü'ne devam etti. Daha sonra profesyonel sahne hayatına atıldı.


1972 yılında Zafer Dilek ve kardeşi Hülya Kırbağ ile üçlü müzik grubu olarak başladığı çalışmalarını 4 adet 45'lik ve 1 adet albümle 3 yıl boyunca sürdürdü. Daha sonra müzik hayatına solo olarak devam etti. 1978 yılı müzik kariyeri için dönüm noktası oldu. Ölsem de Bir Kalsam da Bir (1979) ve Unutulur (1981) ile büyük başarı elde etti. "Unutulur" isimli şarkının sözleri şanar Yurdatapan'a bestesi Hakkı Yücel'e aitti. Hakkı Yücel daha önce bu şarkıyı "Söğüdün Dalları" adıyla 45'lik olarak çıkarmış (1975) ve kendi okumuştu fakat bu şarkı o zaman tutmamıştı. Banu daha sonra Hakkı Yücel'in bir bestesini daha okumuştu. "Sıla"...



Banu, yine 1972 yılında başladığı, Timur Selçuk yönetimindeki Çağdaş Dershane'de 5 yıl şan, solfej, armoni, kontrşan, kontrpuan, düzenleme eğitimleri aldı.


1982 yılında “Anlatamıyorum” albümü için birçok besteci ile görüştü ancak sonuç alamadı. O dönemde yavaş yavaş başladığı beste çalışmalarına ağırlık verdi, 2 yıl boyunca yoğun çalıştı. Albümün 6 şarkısını ürettiklerinden seçerken Faruk Nafiz Çamlıbel, Ahmet Kutsi Tecer, Ümit Yaşar Oğuzcan gibi şairlerin şiirlerine besteler yaptı. Bu bestelerden birini düzenleyerek ilk Türk kadın aranjör unvanını aldı. Albüm 1984 yılında yayınlandı.


1987 Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda Aysel Gürel'in sözlerini yazdığı ve kendi bestelediği Bir Bahar Aşkısın'ı Ayşegül Aldinç seslendirdi. Yarışmada Kırbağ şarkının düzenlemesini yaparak 30 kişilik orkestrayı 20 bin kişilik seyirci önünde yönetti ve Türk pop müzik tarihinde ilk kadın orkestra şefi unvanını aldı. 1991 yılında TRT tarafından Zerrin Özer’in seslendirdiği Bırak Ellerimi ile yılın en iyi bestesi dalında birinciliğe layık görüldü.


Müzik kariyeri boyunca Ölsem de Bir Kalsam da Bir, Unutulur, Az Bana, Kırık Hava, Sevgi Kuşun Kanadında ve bestelediği bazı Livaneli şarkıları ile ön plana çıktı. Yurt içinde ve yurt dışında birçok festival, konser ve etkinliklere katılan Kırbağ onbeş albüme imzasını attı. 2000 yılında Ankara Büyükşehir Kent Orkestrası'nda solistliğe başladı.


Banu Kırbağ kendi sanat yolunun peşine düşmüş ve o aşkın eğitimini, birikimini çoğaltmış bir sanatçımız. Banu Kırbağ sanatına toplumcu sanat gerçekliğinde ve o dönemin özgürlük,umut,aşk üçgeninde ayrılmayan duyarlı eserler üretti. "Şat yapım" Bu anlamda Atilla Özdemiroğlu, Şanar Yurdatapan ikilisinin yarattığı zenginlikler de unutulamaz ve Banu Kırbağ onlarla beraber çalışmış bir sanatçıdır ve 70'li yıllarda ŞAT yapım plak şirketinde besteci ve söz yazarı olarak çalışan Onur Yurdatapan ile evlenmiştir.


Türkiye'nin gülen yüzünü yaratan gerçek sanatçılar hep bu dönemin emek aşkı kahramanları tuğlaları ile örülerek bu günlere getirildi.


Banu'nun pek bilinmeyen pop-rock şarkısını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiiz.



45'likler


Zafer Banu Hülya


Şimdi Yalnızım (Banu Solo) / Seni Öyle Seviyorum Ki (1974)

Çukulata Sevgilim / Kara Kara Badem Gözler 1974)

Ağlama Gönlüm Ağlama / Seni Gidi Çapkın (1975)

Kalbim İstanbul'da / Kaleden Top Atarlar (1976)


Solo


Vefasız / Eski Bir Mektup (1970)

Sormadan Gir / Zalim (1974)

Nasıl Mutlu Olurum Sensiz / Öyle Bir Dünyada Yaşıyorum Ki (1976)

Ölsem De Bir Kalsam Da Bir / Buna Sevmek Denirse (1979)

Eski Sevgili / Yok Ki (1980)


Albümler


Zafer, Banu ve Hülya (1976)

Bir Demet Müzik (1981)

Anlatamıyorum (1984)

Canım Can Çekişmede (1986)

Gün Kavuşurken (1988)

Kırık Hava (1990)

Gider Olduk (1992)

Sevdalardayım (1994)

Türküler Yolladım Sana (1998)




3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page