top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Beyaz Kelebekler - Sen Gidince



Türk Pop'unun en renkli gruplarından biri olan Beyaz Kelebekler, 1964 yılında kuruldu. Grup, müzik yaşamının henüz ilk yıllarında, dönemin önemli firmalarından Atlas ile anlaştı ve en popüler dönemlerinde gelen yüzlerce teklifin hiçbirini kabul etmeyerek yıllar boyu aynı firmada kaldı. İlk plaklarından biri olan "Bütün Aşklar Tatlı Başlar" ile büyük bir başarı elde ettiler. Bu plağı takip eden "Yapma Bu Nazı" ile de ünlerini sağlamlaştırdılar. Hem çok sık plak yaparak, hem de kalabalık kadrolarının desteği ile sahnelerde sıra dışı show'lar yaparak ülkenin en önemli gruplarından biri oldular.


1970 yılının hemen başında, ünlerinin doruğunda Adapazarı'nda bir konsere giderlerken çok ciddi bir trafik kazası geçirdiler ve grubun tam üç elemanı (Behzat Kutlubağ ve Eke kardeşler) bu kazada hayatını kaybetti. Bu kaza sonrası, grup, hiçbir zaman eski günlerine dönemedi.


Oluşan yeni kadroları ile, Ali Kocatepe'nin firması 1 Numara'ya geçtiler ve bu hamleleriyle, bir "ikinci bahar" yaşadılar. Bu sıralarda yaptıkları "Sen Gidince" adlı plak, yalnızca ülkemizde çok sevilmekle kalmadı aynı zamanda Hollanda'da da epeyce ilgi topladı ve listelere girdi. Bu şarkı, Türk Pop'unun, yurtdışında listelere girebilen ilk şarkılarından biri olma gibi bir özelliğe sahiptir.


Grup 1980 İzmir Fuarı sonrasında Turgut Akyüz'ü bir başka kazada yitirdikten sonra kariyerini noktaladı.


Hala, "Bir Beyaz Kelebekler CD'si olsa da dinlesek" diyen binlerce kişi bulunmakta...


Kurucu Üyeler:


Rıfat Eke (1970'de kazada vefat etti) Kurucu

Altan Eke (1970'de kazada vefat etti) Kurucu

Ender Akacan Kurucu

Behzat Kutlubağ (1970'de kazada vefat etti) Kurucu

Bülent Ortaç Kurucu

Turgut Akyüz (1980'de bir başka kazada vefat etti)

Ercüment Ateş


Sırası ile Beyaz Kelebekler solistleri:


Ayşe Sütçü

Azize Gencebay

Ülkü Üst

Ahmet Erbay

Sevil Özyurt (2018'de vefat etti)

Semra İleten

İpek Bilgin




1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page