top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Jamala - 1944



Susana Cemaleddinova (Ukraynaca: Сусана Джамаладінова; Kırım Tatarcası: Susana Camaladinova;Türkçe : Cemile DT. Ağustos 1983), sahne adıyla Camala Ukraynalı bir şarkıcıdır.


Josef Stalin tarafından atalarının sürgün edildiği Kırgızistan'da doğan Cemaleddinova'nın ailesi Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanması üzerine Kırım'a döndü. Babası Müslüman bir Kırım Tatarı, Ermeni

kökenli olan annesi ise Hristiyandır.


İlk profesyonel müzik kaydını 9 yaşında oniki adet Kırım Tatar çocuk ve halk şarkısını seslendirdiği albüm ile yaptı. Aluşta’da müzik okulunda piyano dersleri aldı. Akmescit Müzik Koleji’ne kabul edildi. Daha sonra eğitimine Kiev Çaykovski Ulusal Müzik Akademisinde devam etti.


Jamala, Jūrmala'da düzenlenen "New Wave - 2009" Uluslararası Genç Pop Şarkıcıları Yarışması'nda gösterdiği performansla büyük ödül ile ödüllendirilmiştir. 2011 yılında Eurovision şarkı yarışmasının Ukrayna elemelerinde finalde favori gösterilirken şaibeli bir şekilde yarışmayı kazanamamış ve Skandala yol açan sonuçlar iptal edilerek yarışmanın tekrarlanacağı açıklansa da Camala bu rezaletin içinde olmamayı tercih etmemiştir.


Daha Sonra Ukrayna'yı büyükannesi ile Kırım Tatarlarının yaşadığı trajediyi anlatan "1944" adlı şarkısıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen 61. Eurovision Şarkı Yarışmasında temsil etti. (Şarkının sözlerine sinirlenen Rusya yarışmadan çekiliştir) Türkçe nakaratında "Yaşlığıma toyalmadım, Men bu yerde yaşalmadım" sözlerinin yer aldığı "1944" adlı şarkısıyla yarışmayı 534 puanla kazanarak birinci olmuştur.


Jamala, şarkının klibini, Ukrayna'nın Çernovtsi bölgesinde, bin 565 metre yükseklikte, Tomatik Dağı'ndaki terkedilmiş bir askeri üste çekti.


Eurovision'ı kazanmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından Camala'ya Ukrayna halk sanatçısı unvanı verildi.


Sanatçı, 2017'de Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü iyi niyet elçisi oldu.


Mart 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla 2 çocuğuyla Kiev'i terk ederek önce Ternopil şehrine, çatışmaların artmasıyla da Romanya üzerinden Türkiye'ye gelen şarkıcı Jamala "Kendimi Türkiye'nin bir parçası olarak hissediyorum" dedi.


Jamala'nın Albümleri :


For Every Heart (2011)

Live At Arena Concert Plaza (konser DVD'si, 2012)

All or Nothing (2013)

Thank You (2014)


Duvar kağıdı çalışması ve linkler aşağıdadır.







1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page