top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Fikret Kızılok - Zaman Zaman




Münir Fikret Kızılok (DT. 10 Kasım 1946 - ÖT. 22 Eylül 2001), Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.


Kadıköy'de oturan Fikret Kızılok, 1964'te arkadaşı olan Cahit Oben ile birlikte yeni bir atılım içine girdi. Kendilerini "daha ziyade Beatles tipi müzik yapan bir grup" olarak tanımlayan "Cahit Oben 4" grubunu kurdular. Kendi bütçeleriyle iki 45'lik plak doldurdular. Bunlardan ilkinde iki yabancı şarkıyı yorumladılar. İkinci plaklarında daha "kendilerine" döndüler. Plağın ilk yüzünde "Silifke’nin Yoğurdu" vardı; diğer yüzü ise bir besteydi.


1965'te Kızılok, "Fikret Kızılok ve Üç Veliaht" adı altında ilk plağını yayınladı. "Belle Marie / Kız Ayşe" şarkılarından oluşan plağın iki şarkısı da Fikret Kızılok'a aitti.


İstanbul Diş Hekimliği Yüksekokulu'nun son sınıfında okurken mahalleden arkadaşı Arda Uskan ile bir yolculuğa çıktı; bu müzik hayatını tümüyle etkileyecek bir yolculuktu. Bu yolculukta Aşık Veysel ile tanıştı. Dönüşte gitarını eline alan Kızılok stüdyoya girdi ve 1969'da Aşık Veysel'in Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünü yeni bir düzenlemeyle kayda aldı. Bunu bir 45'lik olarak yayınladı. Bu ikinci solo 45’liği Fikret Kızılok'un hayatında da önemli bir dönüm noktası oldu. Kasım 1969'da yine Aşık Veysel'in yanına Sivrialan'a gitti. Kar yolları kapayınca üç ay ustasının yanında kaldı. Dönüşte "Yumma Gözün Kör Gibi / Yağmur Olsam", Kızılok’un asıl çıkışını yaptığı plak oldu. 1970 tarihli plaktaki iki şarkının da sözleri Aşık Veysel'e, besteleri Fikret Kızılok'a aitti.


Bu başarının ardından fazla ara vermeden bir 45’lik daha yaptı. Ancak bu kez kendisine ait bir şarkıyla ortaya çıktı: "Söyle Sazım". Plağın arka yüzünde Kızılok’un Karacaoğlan'dan bestelediği Güzel Ne Güzel Olmuşsun vardı.


1971'de "Gün Ola Devran Döne / Anadolu'yum", 1972'de "Leylim Leylim (Kara Tren) / Gözlerinden Bellidir", 1973'te "Köroğlu Dağları / Tutamadım Ellerini"


1977 ortalarında, 1971 - 1972 yıllarında yaptığı ancak o güne dek yayınlamadığı kimi kayıtları bir albüm olarak piyasaya sürdü. "Not Defterimden" adını taşıyan bu albümde Kızılok’un deneysel çalışmaları vardı.


Fikret Kızılok 1980'lerin başında Bülent Ortaçgil ile tanıştı. İkili Çekirdek Sanatevi projesine başladılar.


1983'te 5 senelik bir aradan sonra "Zaman Zaman" albümünü yayınladı.


1985'te Bülent Ortaçgil ile "Biz Şarkılarımızı.." albümünü kaydettiler, 1986'da ise "Pencere Önü Çiçeği" albümünü çıkarttılar.


1991'de "Olmuyo Olmuyo" albümü yayınlandı. Bu albüm Kızılok tarafından da eleştirilen, milletvekili seçimleri öncesine yetiştirilmek için aceleye gelmiş bir yapım olarak görüldü.


Bir süre yine müzik çalışmalarına ara veren Kızılok, 1995'te "Demirbaş" şarkısı ile geri döndü. Aynı yıl "Demirbaş" ve "Pişşt Barmen"in de yer aldığı, yeni şarkılardan oluşan "Yadigar" albümü çıktı. Bu albümden çıkan "Kalbim" şarkısı dikkat çekti.


Uğur Mumcu'nun yazdığı "Sesleniş" yazısını, 10 bölümde inceleyip senfonik şiir olarak besteledi ve bu çalışma "Vurulduk Ey Halkım" adıyla albüm haline getirildi ve 1996'da yayınlandı.


1997'de Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını Atatürk'ün ağzından anlattığı, araştırmalarını, metin yazarlığını, söz ve bestelerini tamamen kendisinin yaptığı veda albümü, "Mustafa Kemal - Devrimcinin Güncesi" ile destansı, lirik bir albüm yaptı. Albüm yanında konuyu da anlatan bir kitapla piyasaya sürülmüştü. Bu albümden sonra "Suya Yazılan Şarkılar" adlı bir albüm çıkaracağını söylese de o albüm hiç yayınlanmadı


1998'de kalp krizi geçiren Kızılok, Bodrum'da 2001 Temmuz'unda tekrar kalp krizi geçirdi. İstanbul'a getirilen Kızılok'un durumu bir süre düzeldi. Onu ölümden kurtaran hemşire için son bir şiir yazdı. Kendisine kalp pili takılsmış olsa da 22 Eylül 2001'de öldü. Fikret Kızılok, hayatının son yıllarını geçirdiği Bodrum'da defnedildi.




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


bottom of page