top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Nur Yoldaş - Sultan-ı Yegâh



Nur Yoldaş (DT. 4 Ocak 1956) Türk pop müzik sanatçısıdır.


Nur Yoldaş, müzik kariyerine Altın Mikrofon Yarışması ile başlamıştır. İlk 45'liğini 1974 yılında Polydor şirketinden Nur Belda adıyla çıkardı: "Aşk Bir Fantazi / Bile Bile" isimli şarkıları içinde barındırıyordu bu tekli... 1976'da müzisyen Ergüder Yoldaş ile evlendi ve bu ilk evliliğinden 1977'de oğlu Devrim Yoldaş dünyaya geldi.


Vibrasyonu olan, taklit edilmesi çok zor ve güçlü bir sese sahiptir. Nur Yoldaş müziğimizde çok özel bir yere sahip, neredeyse 40 yıldır da imajını hiç zedelememiş, hep akıllarda müziğiyle kalmış bir isim. Türk insanı onu 1980’lerin hemen başında kaydettiği “Sultan-ı Yegâh” ile tanıdılar. Benzerine az rastlanan bir ses, benzerine yine az rastlanan bir beste ve düzenlemeyle buluşmuştu o müthiş şarkıda. Üstelik Attilâ İlhan gibi bir büyük ustanın dizeleriyle… Ergüder Yoldaş bestesi olan "Sultan-ı Yegâh" 45'liği ile 1981 yılında Türk popunda bir çığır açtı. Yine Aralık 1981'de Öncü Plak tarafından yayınlanan farklı makamlarda bestelenmiş ve çok sesli Batı müziği ile Türk müziğinin sentezini yapan on şarkının yer aldığı "Sultan-ı Yegâh" albümü 1982 yılına damgasını vurarak büyük başarı elde etti. "Sultan-ı Yegâh" başta olmak üzere, "Mihrimah", "Saki", "Nagehan Bustan Faslı", "Nedir Yarabbi Derdim" ve "Sa'd-Abad" gibi eserler bu albümden çıkan belli başlı hit eserler olmuştur. Nisan 1982'den itibaren sanatçı bu şaheser albümünü tanıtım amacıyla bir turne çalışması yapmıştır. Nur Yoldaş, "Sultan-ı Yegâh" ın hikayesini ise şöyle anlatıyor :


"Ergüder, "Sultan-ı Yegâh"ı 1979 yılında Berlin’de bir müzikal için bulunduğu yıllarda boş vakitlerinde yazmaya başlamıştı. Beni yanına çağırıp “Şuna bir bakalım” demesi 1980 sonları. Ben o kadar genç ve toydum ki ne olup bittiğinin zerre farkında değildim. Bir yanda Attila İlhan, diğer yanda Ergüder Yoldaş… İki dev ismin Türk pop müziğine ciddi bir baş yapıt kazandırmak üzere olduğunu idrak etmiş durumda değildim kısacası. Hiç unutmam, Attilâ İlhan’ın evine bitmiş işi dinletmeye gittiğimizde, Attilâ Bey bana “Esas sorumluluğun şimdi başlıyor Nur, bir ömür bu şarkıyı taşıyacaksın,” demişti. İkisinin de ruhları şâd olsun, onur ve minnetle taşıyorum"


Nur-Ergüder Yoldaş çiftinin kurduğu Workshop Plakçılık'tan 1983'te yayınlanan "Elde Var Hüzün" adlı bir öncekinin çizgisindeki albüm, beklenen ticari başarıyı getirmedi, sonrasında Nur Yoldaş, Ergüder Yoldaş'tan boşanarak müziğe uzun yıllar ara verdi ve bu aranın ardından 1992'de "Dönüş (Sakine)" adlı albümünü çıkarmışsa da, eski parlak günleri bir daha yaşaması mümkün olmamıştır. Bir döneme damgasını vuran ve Yoldaş çiftinin âdeta markası hâline gelmiş olan efsanevi albüm "Sultan-ı Yegâh"ın 1998'de Beyoğlu Metropol tarafından CD formatında tekrar yayınlanması, sanatçıyı genç kuşaklara tanıtan önemli bir proje olmuştur.


2012 yılında bir müzikalde sahne aldı. Müzikalin bir sahnesi için gereken şarkıyı oğlu Devrim yaptı. Daha sonra 2014 yılında "Bir Gamlı Hazan" adıyla yayınlandı bu şarkı, aynı sene "Sahiden" isimli bir tekli daha geldi peşinden...


2017’de de Arpej Yapım etiketiyle "Masal" yayınlandı. Özellikle "Masal", çok özel bir dinleyici kitlesine ulaştı ve uluslararası ödüllerle onurlandırıldı.


2020'de Nur Yoldaş, orijinalleri Şebnem Ferah “Artık Kısa Cümleler Kuruyorum”, mor ve ötesi “Araf”, Özlem Tekin “Aşk Her Şeyi Affeder mi?”, Emre Aydın “Hoşça Kal” ve Cem Adrian “Ben Seni Çok Sevdim” tarafından kaydedilmiş beş şarkıyı “İz Bırakanlar Vol.1” adlı albümü içinde yorumladı ve Yoldaş ile zamanda bir yolculuk yaptık. Nur Yoldaş bu yeni albümü için şöyle diyor :


"İyi bir ses sanatçısı olmak için iyi bir dinleyici olmak gerekir öncelikle. Ben de her türden nitelikli müzik işlerini yakından takip etmeye çalışıyorum. Albüm için seçtiğimiz şarkılar da benim sahiplerinin sesinden dinlemeyi çok sevdiğim şarkılardı. Zaman zaman kendi kendime de mırıldanırdım hatta. Arpej Yapım, İz Bırakanlar projesini sunduğunda da aklıma ilk gelen şarkılar bunlar oldu. Dinlemekten ve söylemekten keyif aldığım diğer şarkıları da sonraki projelere saklıyoruz. Aynı heyecanla İz Bırakanlar Vol. 2’ye yakın zamanda başlayacağız. “Ah keşke şunu da şurada kullansaydık” dediğimiz şeyleri de Vol 2’de değerlendireceğiz artık."


Oğlu Tunç Devrim Yoldaş'ın besteleri ile Önümüzdeki yıllarda tekrar stüdyoya gireceği ise duyumlar arasında...


"Sultan-ı Yegâh" ve "Elde Var Hüzün" gibi unutulmaz bestelere imza atan bir dönemin efsane müzisyeni ve Nur Yoldaş'ın eski eşi Ergüder Yoldaş'ı ise 2017 yılında, 77 yaşında kaybettik. Uzun yıllar hayata ve müziğe küsmüş bir şekilde Büyükada'da bir münzevi olarak yaşamıştı. Yine Nur Yoldaş, Ergüder Yoldaş'ı şöyle anlatıyor :


"Ergüder Yoldaş ülkesini, insanlarını, kültürünü, müziğini ve edebiyatını çok iyi tanıyan ve bu değerleri kimi zaman dönüştürerek kimi zaman da olduğu gibi koruyarak sonraki nesillere aktarmak çabasında olan bir sanatçıydı. Kurduğu müzik dünyası hep bu prensipler üzerineydi. Ergüder’in yanına gidip masasına balyayla para koyup düzenleme yaptıramazdınız ama nitelikli bir fikirle masaya oturduğunuzda sizi baş tacı ederdi. Onunla olan ilişkim bana sadece bugünki müzikal duruşumu ve becerimi kazandırmadı, hayata bakışım, kendimi tanıyışım, müziği duyuşum, toplumu görüşüm hep onun yanında şekillendi. Romantik ilişkimizde her zaman zarif bir beyefendiydi. Piyano başındaysa konu tam anlamıyla idrak edilmeden dersi bitirmeyen çok ciddi bir hocaydı"


Sanatçı, 2002 yılından beri Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası solisti olarak şarkıcılık kariyerine devam etmektedir.




5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page