top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Seyyal Taner - Son Verdim Kalbimin İşine


Seyyal Taner (DT. 28 Eylül 1952), Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır.


İstanbul'da bir konseri esnasında Los Bravos topluluğu ile tanışır ve müziğe olan merakını gören topluluk üyeleri İspanya'ya döndükten sonra bir müzikal filmde rol teklifinde bulunurlar. 1968 yılında İspanya'ya gidip bu filmde rol alır. Film çalışması esnasında Villa Rides filminden teklif alır ve bu filmde ufak bir rol oynadıktan sonra Türkiye'ye dönüp sinema çalışmalarına devam eder ve birçok filmde "vamp kadın" rolleri ile dikkatleri üzerine toplar. Daha sonra sinema çalışmalarını bırakarak Almanya'ya gider ve Los Bravos topluluğunun gitaristi Peter Harold ile bir evlilik yapar. Kısa süren bu evlilikten sonra Türkiye'ye geri dönüp tekrar filmlerde rol alır. Ancak bir süre sonra, sinemayı bırakıp müziğe yönelir.


Seyyal Taner daha sonraları Selda Bağcan, Ferhan Üçoklar ve Arda Uskan'ın desteğiyle şarkıcılığa başlar. 1974 Haziran'ında ilk plağı Tanrı Şahidimdir-Şimdi Sen Varsın yayınlanır. İlk plağının ardından ikinci 45'liği Nene Hatun-Yalnızlığı Bir de Bana Sor'u yayınlar. Fakat, yayınladığı ilk iki 45'lik çalışmalarıyla iyi bir çıkış yakalayamaz.


1976 senesinde firma değiştirir ve Yavuz Asöcal plakçılık'a transfer olur. Bu şirketten yayınladığı üçüncü 45'liği Son Verdim Kalbimin İşine-Elveda ile beklenilen ilgiyi görür.[kaynak belirtilmeli] Bu plağın devamı niteliğinde Kalbimi Affettim-Sarmaş Dolaş isimli kariyerinde dördüncü plağını yayınlar.


Üçüncü 45'lik çalışması olan "Son Verdim Kalbimin İşine" ile büyük bir patlama yapar. Yaptığı danslar ve showlarla bir anda Türkiye gündemine oturur. Bu büyük çıkışın arkasından Kalbimi Affettim, "Seni Çok Özledim", "Gülme Komşuna" gibi büyük hitler yapar.


Çiğdem Talu ile Melih Kibar ikilisi 1977 senesinde Seyyal Taner'e iki 45'lik hazırlar. Bunlardan ilki Norayr Demirci tarafından arenje edilen Gülme Komşuna-Seni Çok Özledim diğeri ise Timur Selçuk tarafından aranje edilen Sorma Neydi O-Neden Gelmedin'dir.


1979 yılında Asiye Nasıl Kurtulur’un değişik bir versiyonu olan “Çırpınış” adlı TRT tarihinin ilk TV müzikalini hazırlar.


1981 senesinde "Naciye" adlı parçasıyla büyük bir çıkış yakalar.


1986 yılında "Naciye" ve "Leyla" şarkıları ile tekrar çıkış yapar ve 1986 Eurovision Türkiye Finali'nde sözü ve müziği Olcayto Ahmet Tuğsuz'a ait "Dünya" isimli şarkısı ile Eurovision Türkiye elemelerine Aysun Aslan dans grubuyla birlikte katılır, fakat İlhan İrem ve Melih Kibar ortak bestesi "Halley"i seslendiren Klips ve Onlar ile aynı puanı alır. Yarışmada iki birinci olduğundan jürinin oyu iki puan sayılır ve jürinin kararı ile şarkı birinci olur ve ülkeyi temsil eder.


1986 senesinde yıllar sonra ilk kez ve bu sefer "Leyla" isimli yeni bir albüm yapar. Albüm o dönemde daha plaklar tarih olmamasına rağmen sadece kaset olarak basılır.


1989 yılında Nanay adlı albümle tekrar müzik dünyasına döner.


1990 yılında profesyonel sahne çalışmalarına bir son vererek günlerinin çoğunluğunu Bodrum'da geçirmeye başlar. 1991 yılında Alladı Pulladı albümü ile tekrar gündeme gelir.


1993 yılında Geliyorum adlı bir albüm daha yayınlayan Seyyal Taner eski performansından hiçbir şey kaybetmediğini hayranlarına gösterir.


2002 yılında Seyyalname isimli albümüyle müziğe kaldığı yerden devam eder. 2005 senesinde, 1993'te çıkan Kalbimi Affettim isimli toplama albümün CD'ye aktarılmış basımı olan En İyileriyle Seyyal Taner albümlerini yayınlar yine 2007'de rock grubu Zakkum'un ilk albümleri Zehr-i Zakkum'da "Erkek Adamsın" isimli şarkıda düet yapar.


Şimdiye dek birçok ödüle layık görülen sanatçı, hala müzik çalışmalarına devam etmektedir. Sanatçıya bugüne kadar vokalistlik yapan bazı isimler arasında Candan Erçetin, Sertab Erener, İzel, Özlem Tekin, Işın Karaca, Harun Kolçak gibi pek çok ünlü isim vardır.




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page