top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Ajda Pekkan - Kimler Geldi Kimler Geçti



Ayşe Ajda Pekkan (DT. 12 Şubat 1946), Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı da etkiledi.


Babası Rıdvan Pekkan deniz binbaşısıdır ve Ajda Pekkan'ın çocukluğu babasının mesleği nedeniyle Gölcük, Kocaeli'de geçmiştir.


Pekkan'ın müzik kariyeri, 1960'ların hemen başında Los Çatikos grubunun solisti olarak bir gece kulübünde sahneye çıkmasıyla başladı. Ancak 1963'te Ses dergisinin sinema artisti yarışmasını kazanınca oyuncu olarak tanındı ve birkaç yıl boyunca sanat yaşamını şarkıcılık yerine oyunculuk odaklı bir şekilde ilerletti.


Pekkan, kariyerinin ilk yirmi yılı boyunca ithal besteler üzerine Türkçe söz yazılarak oluşturulan onlarca aranjman şarkıyı seslendirerek geçirdi. Genellikle Fikret Şeneş'in sözlerini yazdığı "Kimler Geldi Kimler Geçti", "Palavra Palavra", "Sana Neler Edeceğim", "Hoş Gör Sen", "Sana Ne Kime Ne", "Bambaşka Biri", "Uykusuz Her Gece" ve "O Benim Dünyam" gibi şarkılar hem Pekkan'ın hem de Türk pop müziğinin en bilinen şarkılarına dönüştü. 1990'lardan itibaren kariyerinin aranjmanlar sonrasındaki döneminde ise Şehrazat ve Sezen Aksu başta olmak üzere değişken bir şarkı yazarı kadrosuyla çalıştı. Bu dönemde "Yaz Yaz Yaz", "Sarıl Bana", "Eğlen Güzelim", "Vitrin", "Aynen Öyle" ve "Yakar Geçerim" dâhil birçok şarkısı listelerin üst sıralarına çıktı.


Kayıtları 15 milyonun üzerinde satan Ajda Pekkan, ülkesinde tüm zamanların en çok satan şarkıcılarından biridir. Hem sanatı hem de imajıyla ülkesinde batılılaşmanın önde gelen figürleri arasında gösterilmektedir. Devlet Sanatçısı unvanına ve Sanat ve Edebiyat Nişanı'na sahiptir.


Sanat kariyerine sinema oyunculuğuyla giriş yapan Ajda Pekkan, 1964'te B-yüzü olarak yayınlanan ilk kaydı "Göz Göz Değdi Bana"nın ardından ilk 45'liği "Her Yerde Kar Var"ın beğenilmesi üzerine müzik hayatına atıldı.


1967 yılında çıkardığı "İki Yabancı" 45'liği ile aranjman dalında satış rekoru kırdı. "Dünya Dönüyor", "Saklanbaç", "Boş Sokak", "Boşvermişim Dünyaya" ve "Üç Kalp" gibi üst üste plaklar yapan sanatçı sürekli zirveye oynadı.


İlk albümü de 1968 yılında "Ajda Pekkan" adıyla yayınlandı.


1970 yılında yayınlanan "Sensiz Yıllarda" ve "Yağmur" plaklarıyla Ajda Pekkan başarılı bir çıkış yaparken bu 45'liklerle iyi bir satış yakalamış ve listelerde yer almıştır. Üst üste gelen hit plakları ve giyimi ile Ajda Pekkan ilgi odağı olmmaya başlamıştır.


1972 yılında arabesk şarkılar içeren 45'lik plağı "Dert Bende Derman Sende" ile satış rekorları kırmıştır.


1973 yılına gelindiğinde ise Ajda Pekkan, Fikret Şeneş'in ısrarıyla "Kimler Geldi Kimler Geçti" 45'liğini piyasaya sürmüş, aynı yıl "Tanrı Misafiri" ve 1974'de "Sana Neler Edeceğim"i yayınlamıştır. Ancak sanatçı büyük başarısını 1975'te yayınlanan "Hoşgör Sen" ile yakalamıştır.


Ajda Pekkan 1976 yılında Olympia, Paris müzikholünde pek çok şarkısının Türkçe versiyonlarını seslendirdiği Fransız şarkıcı Enrico Macias ile seri konserler vermiştir.


1977 yılında "Süperstar" adı ile bahsedilen Ajda Pekkan farklı kapak tasarımı ve prodüksiyonla piyasaya sunulan Süperstar albümünü yayınladı.


1978 yılında "Pour Lui" isimli fransızca bir albüm yayınladı.


1979 yılında da "Süperstar" albümü serisinin ikinci albümü "Süperstar 2"yi yayınlamıştır.


Eylül 1981'de arabesk ağırlıklı "Sen Mutlu Ol" adlı uzunçaları çıkardı.


Ajda Pekkan, Ağustos 1982'de Metin Akpınar ve Zeki Alasya ile İstanbul Açıkhava Tiyatrosu'nda "Büyük Kabare" adlı bir kabareyle yaklaşık 2,5 yıl aradan sonra ilk kez sahneye çıkmış oldu. Aynı yıl "Sevdim seni" albümü yayınlandı.


Şarkıcının stüdyo albümü "Süperstar '83", Mart 1983'te piyasaya sürüldü. Albümden çıkan "Uykusuz Her Gece", "Bir Günah Gibi", "Son Yolcu" ve "Düşünme Hiç" şarkıları uzun dönemde hem Pekkan'ın kariyerinin hem de Türk pop müziğinin en bilinen şarkıları hâline dönüştü.


1984 yılının sonlarında Beş Yıl Önce On Yıl Sonra grubu ile bir müzik albümü hazırladı. "O Benim Dünyam" şarkısıyla iyi çıkış yakalayan Ajda Pekkan, bu şarkıyla büyük başarılara imza atarken yeni ekibiyle beraber birçok konser verdi.


1987 yılında "Kim Olsa Anlatır", "Yalnızlık Yolcusu" gibi şarkılarla özel hayranları için eşsiz olarak nitelenen ve o dönemin gençleri için unutulmaz bir albüm olmasına rağmen Süperstar 83 adlı albümün gölgesinde kalan "Süperstar 4" albümünü hazırladı.


"Ajda 90" albümünü Şubat 1990'da piyasaya sürdü. Popta yeni arayışlar ve sanatçılar ortaya çıkarken "Yaz Yaz Yaz" ile ortalığı kasıp kavurdu.


Ertesi yıl "Seni Seçtim" albümünü yayınlayan Ajda Pekkan'ın bu albümü pek fazla ilgi görmedi.


"Ajda 93" albümü, Mayıs 1993'te piyasaya sürüldü. Albümdeki neredeyse tüm şarkılara farklı temalarda klip çekti. "Sarıl Bana", "Oyalama Beni" ve "Yok"; sözleri Sezen Aksu'ya ait olan "Ağlama Anne" ve "Eyvah" gibi parçalar 1993'ün hitleri oldu.


1996 yılında "Ajda Pekkan" albümünü yayınlayan sanatçı olumsuz eleştiriler aldı. Albüm en az satılan albümler arasındaydı.


1998 tarihli "The Best of Ajda" albümünü takiben, 2000 yılında çift CD&MC formatındaki "Diva" albümü piyasaya çıktı.


2003 yazında üç yıllık bir aranın ardından "Sen İste" ile yeniden sevenleriyle buluştu.


2006'da "Cool Kadın" adlı albüm piyasaya çıktı.


Yepyeni albümü "Aynen Öyle"yi 2008 itibarıyla izleyici ve dinleyicileriyle buluşturdu.


Daha sonraki yıllarda genellikle single'lar ile müziğe devam etti. Albümleri ise "Farkın Bu" (2011), "Ajda Pekkan & Muazzez Abacı" (2014), Ajda (2021) oldu.


2022 yılında 76 yaşında olan sanatçı yıllar içinde sürekli yaptırdığı estetik ameliyatlar ile hala bir genç kız formunu muhafaza etmekte ve müzik yaşantısına devam etmektedir.




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


bottom of page