Mustafa Erkin Koray (DT. 24 Haziran 1941; Kadıköy, İstanbul), Türk rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri vardır.
Özgün çalışmaları, doğu ve batı müziklerinde yaptığı çalışmalarla birçok müzisyeni etkilemiştir. "Cemalim", "Köprüden Geçti Gelin" gibi çalışmaları ile Türk halk müziği, "Nihansın Dideden", "Kıskanırım" gibi parçalar ile Türk sanat müziği eserlerini yorumlayarak Anadolu rock tarzında eserler vermiştir.
1967 yılında basılan, bir yüzünde "Kızları da Alın Askere", diğer yüzünde "Aşk Oyunu" adlı parçalar bulunan 45'liği ise önemli başarı kazanmıştır.
Bunu 60'lı yılların sonlarına dek ardı ardına gelen: "Anma Arkadaş", "Hop Hop Gelsin", "Sana Bir Şeyler Olmuş", "Seni Her Gördüğümde" gibi parçalar takip etmiş, 1969 yılında kurduğu Yeraltı Dörtlüsü adlı grubu ile Türkiye'de underground müzik akımının öncüsü olmuştur.
1971 yılında Erkin Koray, Super Group adını verdiği yeni bir grup kurdu. Grup, underground ve psychedelic bir müzik yapacağını açıkladı. Grup, "Yağmur / Aşka İnanmıyorum" ve "Sen Yoksun Diye / Goca Dünya" şarkılarını kaydedip dağıldı.
1972'de Bunalımlar grubundan gitarist Aydın Cakus ve baterist Nur Yenal'ın yanına genç bas gitarist Özkan Uğur'u alarak Ter grubunu kuran Koray, bu grupla Kasım ayında "Hor Görme Garibi / Züleyha" 45'liğini çıkardı ve bu grupta dağıldı.
1973'te "Mesafeler" 45'lik olarak yayınlandı. Arka yüzünde "Silinmeyen Hatıralar" vardı. 1974 yılı ise Koray'ın en başarılı yıllarından biri oldu. Bu dönemde "Şaşkın / Eyvah", "Krallar / Dost Acı Söyler" ve "Feshupanallah / Komşu Kızı" 45'liklerini çıkardı.
1975 yılının başında Koray'ın ilk LP'si "Elektronik Türküler" yayınlandı. Erkin Koray 1975-1984 yılları arasında kısa sürelerde Türkiye'ye gelişleri dışında Hollanda, Almanya ve Kanada'da yaşadı. Bu dönemde "Estarabim", "Arap Saçı" gibi çok bilinen eserlerini yayımladı. Koray, 1977 yılında "Erkin Koray Tutkusu" adlı LP'yi yayınladı.
1982'de "Benden Sana" albümünü piyasaya sürdü. 1983'de "illa ki" albümünü çıkardı.
"Çöpçüler"in de yer aldığı "Ceylan" albümü 1985'te yayınlandı. Bu dönemin diğer bir önemli ve özgün eserlerinden biri de 1986'da yayınlanan "Gaddar" albümü oldu. Maddi sıkıntılar nedeniyle 1987 yılında tek bir sentezleyici eşliğinde "Çukulatam benim" i yayınladı. 1989'da "Hay Yam Yam" albümü çıktı.
1990 yılında yayınladığı ""Tamam Artık" albümü de önceki albümlerinden farklı olmayan bir şekilde eski ve yeni şarkıların karışık bulunduğu bir albüm oldu.
Yenilikçi, sentezci, deneyci bir müzik çizgisi olan Erkin Koray; sıra dışı şarkı sözleri, kendine özgü vokal biçemi, uzun saçları, özgün kıyafetleri ve bunun gibi daha birçok nedenle dönemin yayın tekeli olan TRT tarafından dışlanmıştır.
1990 - 1993 yıllarında, genelde "Öyle Bir Geçer", "Arapsaçı", "Fesupanallah", "Şaşkın", "Sevince" ve "Yalnızlar Rıhtımı" vb. hitleri içeren bir toplama albüm serisi ve bir de Best Of piyasaya sürdü. 1996 yılına kadar süren bu sessizlik, iddialı ve görece yüksek bütçeli "Gün Ola Harman Ola" albümü ile bozulmuştur. Bunu 1999 yılında yayınlanan "Devlerin Nefesi" adlı son albümü takip etmiştir.
Türk halkını 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri'nde oy vermeye çağıran Erkin Koray “Mevcut iktidarın ülkemizi ne hale getirdiği ortada. 22 Temmuz’da yapılacak seçimin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli seçimi. Ülkesini seven herkesin ülkesini kurtarmak için bu seçimlerde sandığa gideceğine eminim” demiştir.
Konser ve müzikli mekân çalışmalarına halen devam etmekte olan Erkin Koray son beş yıldır Kanada'da yaşamaktadır.
Comments