top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

3 Hürel - Bir Sevmek Bin Defa Ölmek Demekmiş



3 Hürel veya 3 Hür-El, Onur (1948), Haldun (1949) ve Feridun Hürel (1951) kardeşler tarafından 1970 yılında Trabzon'da kurulan Anadolu rock grubudur.


İlk isimleri Yankılar'dır. Ancak Yankılar isminin daha önce başka bir grup tarafından kullanıldığını öğrenince isimlerini İstanbul Dörtlüsü olarak değiştirirler. Daha sonra sırayla Trio İstanbul, Oğuzlar, Alizeler ve Biraderler isimlerini kullanırlar.


Müzikle tanışmaları babalarının sınıf geçme hediyesi olarak eve getirdiği akordiyon sayesinde olur.


1967 yılında Oğuzlar isimli gruplarını kurar ve Zeki Müren’in Benim olsan sana verirdim ben canımı parçasını twist formda yorumlayarak Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği Altın Mikrofon Yarışması'na katılırlar.


1967 yılı sonlarında uzun sure kullanacakları Biraderler ismini alırlar. Bu isimle daha ciddi mekanlarda konserler vermeye başlarlar. Ancak isimlerinin duyulmasını sağlayan asıl önemli şey zamanın popüler müzik dergisi olan Diskotek’e verdikleri röportajdır. Bu röportaj konserlerinde sadece kendi bestelerini çalan, sahneye hippi kostümleri çıkan grubun tanınmasında önemli bir rol oynar. Diskotek dergisinin düzenlediği yarışmada ikinci olurlar.


70'li yılların başında Feridun Hürel, Selçuk Alagöz Orkestrası’nda çalmaya başlar. Selçuk Alagöz’le Türkiye’nin birçok yerinde konserlere katılma fırsatı bulur. Diğer kardeşler Biraderler’le bir Anadolu turnesine katılır ve bu çalışmalarla kazandıkları paralarla yeni enstürümanlar alma fırsatı bulurlar. Daha sonra Onur ve Haldun kardeşler de Selçuk Alagöz Orkestrasına katılacak ve bir 6 ay da beraber çalışacaklardır. Kendi ayakları üzerinde durmak ve kendi özgün müziklerini meydana getirmek için 20 Temmuz 1970'te kendi tabirleri ile Kabataş Vapur İskelesi’nde enstrümanlarla dolu bir minibüste 3 Hürel grubunu kurarlar. Bu yıllarda daha sonra grubun sembollerinden biri olacak olan babaları ile beraber yaptıkları çift saplı saz-gitar diye adlandırdıkları ve günümüze kadar taşıdıkları enstrümanları sahneye çıkar.


İlk 45’likleri 1970 yılında çıkan "Ve Ölüm/Şeytan Bunun Neresinde" olur. Aynı yıl "Gurbet Türküsü / Didaydom" isimli bir 45'lik daha çıkarırlar. 1971 yılında "Pembelikler / Ağıt" yayınlanır. 1972 yılında "Lazoğlu / Gül’e Ninni" ve "Yara / Döner Dünya" isimli 45'likler bunu takip eder. 1973 yılı içinde peşpeşe üç 45'likleri yayınlanır. Bunlar "Ağlarsa Anam Ağlar / Kara Yazı", "Madalyonun Ters Yüzü / Haram" ve "Canım Kurban / Anadolu Dansı" adlı şarkılarıdır. Aynı yıl ilk uzunçalarları "3 Hürel" piyasaya çıkar ve Altın Plak ödülünü alırlar. Yeni plaklarla birlikte ünleri hızla yayılır. Dergi listelerinin üst sıralarında dolaşmaya başlarlar. 1974 "Ömür Biter Yol Bitmez / Sevenler Ağlarmış" ve "Bir Sevmek Bin Defa Ölmek Demekmiş / Üzülmeye Değmez Hayat", 1975'de "Hoptirinom / Mutluluk Bizim Olsun" ve "Gönül Sabreyle Sabreyle / Küçük Yaramaz" ile yollarına devam ederler ve şöhret basamaklarında yükselmeye başlarlar. 1976 Boştur "Boş / Ben Geçerim Gönül Geçmez" çıkar.


1975’te Onur’un askerliği nedeni ile grup çalışmalarına 6 ay kadar ara verir. Aynı durum 1977 yılında Feridun ve Haldun’un askerliği nedeni ile tekrarlanır ve bu, grubun iki sene müziğe ara vermesine neden olur. Onur ve Haldun bu dönemden sonra evlenip müziği bırakırken Feridun şansını İngiltere’de denemek ister. Ancak orada aradığını bulamaz. 1981 yılında yurda döner ancak müziği bırakır ve reklamcılık sektöründe çalışmaya başlar. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapar. Diğer kardeşlerden Haldun Marmara Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Acıbadem Üniversitesi'nde öğretim görevlisidir. Onur ise eğitimci olur ve İsmet İnönü İlköğretim Okulunda öğretmenliğe devam eder.


Daha sonra Hürel kardeşler, 1996’da müzik için tekrar bir araya gelir ve 1996'da "Efsane...Yeniden", 1999'da "1953 Hürel" adlı iki albüm daha yayınlarlar.



1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page