top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Dario Moreno - Deniz ve Mehtap

Güncelleme tarihi: 12 Ağu 2022




David Arugete Moreno veya sahne adıyla Dario Moreno (DT. 3 Nisan 1921 - ÖT. 1 Aralık 1968), Türk müzisyen ve oyuncudur. 1950'ler ve 1960'larda Fransa'da şarkıcı ve oyuncu olarak ün kazandı. 1961 tarihli "Brigitte Bardot" şarkısı ile ünlendi.


İtalya Yahudisi kökenli bir ailenin çocuğu olan Dario Moreno, 3 Nisan 1921 tarihinde Aydın'ın Germencik ilçesinde doğdu. Tren istasyonunda çalışan babası trajik bir şekilde vurulup öldürülünce yetim kaldı. Bu olaydan sonra annesi ile İzmir'e yerleştiler. Dört kardeşi daha olan Moreno, annesi Madam Roza tarafından geçim sıkıntısından dolayı yetimhaneye bırakıldı. Dört yaşına değin yetimhanede kalan Moreno, daha sonra Yahudi ilkokulunu bitirdi.


23 Mayıs 1940 tarihinde Ankara'daki Devlet Konsevatuvarı'nda sınava girmek için gönderdiği mektubunda Türkçe dışında Fransızca, İspanyolca, biraz da İtalyanca ve İngilizce bildiğini yazıyordu. Yine bu sıralarda başlayan gitar merakını eline geçen bir gitar aracılığı ile geliştirdi.


Gittikçe daha da ünlenen Dario Moreno'nun ünü, İzmir Palas Oteli'nde iyice parladı. Askerlikten sonra ise Moreno, bir süre İstanbul Fenerbahçe'deki Belvü Gazinosu'nun sahnesine çıkmaya başladı. Moreno, Ankara'da kaldığı yıllarda Orhan Veli ile oda arkadaşlığı da yapmıştır. İstanbul'da bir yıl boyunca çalıştıktan sonra Atina'ya geçti. Burada çalışırken Paris'te bulunan bir emprezaryoya telgraf çektikten sonra oraya gitti. Moreno, burada ilk olarak Perto Del Sol Müzikholü'nde sahneye çıktı. Fransa'da ilk defa "Jezabel" şarkısı ile olağanüstü bir başarı elde etti. Moreno daha sonra söylediği "Adieu Lisbon" ve "Cou Courou Cou Cou" isimli kalipsolar ile ününü pekiştirdi.


Sezen Cumhur Önal ve Fecri Ebcioğlu, Moreno'nun şarkılarına Türkçe söz yazmışlardır. Moreno, Jacques Brel'in yazıp sahneye koyduğu ve baş rolünü oynadığı L'Homme de la Mancha adlı müzikal eserde "Sancho Pancho" rolünü üstlenmiştir. Dario Moreno, ayrıca 32 filmde rol almıştır.


Türkiye'de en çok sevilen şarkıları ise "Canım İzmir", "Deniz ve Mehtap", "Hatıralar Hayal Oldu" ve "İstanbul'un kızları" dır. Ya Mustafa, Moreno'nun en çok hatırlanan şarkılarından biridir. 1950'lerde ve 1960'ların başında çok ünlüydü. Bu akılda kalıcı şarkının orijinal versiyonu ve bestecisinin kimliği tartışmalıdır.


1 Aralık 1968 günü, Paris'te galası gerçekleşecek oyununa ve Paris'te ilk kez yapılacak "Türk Gecesi"ne gideceği uçağına geç kalması ve uçağa bindirilmemesi üzerine Yeşilköy Hava Limanındaki görevliyle girdiği münakaşa üzerine tansiyonunun yükselmesiyle birlikte yere yığıldı. Hipertansiyon hastası olan Moreno, bu tartışmanın ardından hastaneye kaldırıldı fakat hastanede ilk müdahaleyi yapan doktorun ifadesine göre hastaneye geldiğinde hayatını kaybetmişti. İstanbul'da ölen Dario Moreno, İzmir'de gömülmesini vasiyet etmişti fakat ölümünün ardından İzmir'den İsrail'e yerleşmiş olan annesi Madam Roza, oğlu Dario Moreno'yu gömülmek üzere İsrail'deki Holon kentine götürdü ve orada toprağa verildi.



0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page