top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Domenico Modugno - Volare

Güncelleme tarihi: 12 Ağu 2022



Domenico Modugno (9 Ocak 1928 - 6 Ağustos 1994) İtalyan şarkıcı-söz yazarı, gitarist, oyuncu, yönetmen ve politikacıydı.


İtalyan pop müziğinin babalarından ve genel olarak en üretken sanatçılardan biri olarak kabul edilir. 230'a yakın şarkı yazıp kaydetti, 38 sinema ve 7 televizyon filminde oynadı, 13 oyunda rol aldı Ayrıca dört Sanremo Festivali kazandı, bunlardan ilki 1958'de "Nel blupainted di blu (Volare)" şarkısıyla gerçekleşmiştir. Bu şarkıdan dolayı "Bay Volare" lakabını almıştır. Modugno aynı zamanda Renato Carosone ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde İngilizce kaydetmeden plak satan iki İtalyan şarkıcıdan biridir. Daha sonraki yıllarda aynı zamanda Radikal Parti'nin bir milletvekili ve liderliğini yapmuştır. 70 milyondan fazla kopya ile en çok satan İtalyan sanatçılar arasında yer alıyor. "Nel blupainted di blu" 1958'den günümüze dünyada en çok çalınan İtalyan şarkısı olmuştur.


1959'da Modugno, "Piove" ("Ciao, ciao bambina" olarak da bilinir) ile üst üste ikinci kez Sanremo Müzik Festivali'ni kazandı.


Modugno, 1962'de "Addio..., addio...." ile Sanremo Müzik Festivali'ni üçüncü kez kazandı.


1984'te Modugno şiddetli bir felç geçirdi.


1987'de İtalyan Parlamentosu'nda liberal-sosyal siyasi bir grup olan Radikal Parti saflarında Torino'dan milletvekili seçildi.


Son şarkısı 1993 yılında oğlu Massimo ile söylediği "Delfini" idi.


Modugno, 6 Ağustos 1994'te Sicilya'nın güneyindeki Lampedusa adasında deniz kıyısındaki evindeyken kalp krizinden 66 yaşında öldü.



0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page