top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Cici Kızlar - Delisin



Cici Kızlar, Türkiye'nin ilk kadın vokal üçlüsüydü.


Grup başlangıçta Şebnem Aksu, Bilgen Bengü ve Sibel Egemen olmak üzere üç şarkıcıdan oluşuyordu. Sibel Egemen, Ankaralıydı ve İstanbula gidip gelmesi zor olduğu için gruptan ayrıldı. Şebnem de samimi arkadaşı Birnur Bilginoğlu’nu gruba dahil etti. 1974 yılında ilk kırkbeşliklerini "Olmaz ki/Bak Şu Çocuğa" adıyla yayınladılar. 1975 yılında Eurovision Şarkı Yarışması için yarışmaya Türkçe girmeye karar verdiklerinde Birnur Bilginoğlu da gruba dahil edildi. Aday şarkıları Atilla Özdemiroğlu'nun bestelediği dinamik bir melodi olan Delisin idi. Halk jürisinden yüksek puanlar (Ali Rıza Binboğa'dan sonra ikinci yüksek) aldılar ve profesyonel jüriden daha yüksek puan alan Semiha Yankı ile ilk sırayı paylaştılar. Eurovision Şarkı Yarışması'na gidecek şarkı kura ile belirlendi ve Cici Kızlar elendi. Ancak Delisin bir hit oldu ve satışlarda rekor kırdılar.


Bilgen Bengü birbirini hiç tanımayan 3 kızın bir araya gelişini şöyle dile getiriyor:


“Nino Varon’la yolum keşişince çok hızlı gelişti olaylar. Öncelikle üçümüz de tanışmıyorduk. Nino, Odeon’da müzik prodüktörü olarak çalışıyordu. Bana, dinlemem için yabancı plaklar verirdi. Bir gün ofise Şanar Yurdatapan geldi. Ben de dersten çıkmış, okul önlüğümle oradaydım. Şanar, kıvır kıvır saçlarımla beni görünce Cici Kızlar’dan bahsetti ve dahil olmamı istedi. 1974 yılında bir anda Şat Yapım’a transfer oldum. Attila Özdemiroğlu, Hurşid Yenigün, Baha Boduroğlu gibi o dönemin en önemli isimleri oradaydı ve şanslı bir başlangıç yapmış oldum. Daha sonra Şanar, Eurovision için seçmelere katılacağımızı söyledi. Attila Özdemiroğlu’nun ‘Delisin’ şarkısını getirdi. Cıvıl cıvıl bir şarkıydı. Şarkı oylamaya göre birinci oldu, ‘Seninle Bir Dakika’ da... Bu yüzden kura çekmemiz gerekiyordu. Ben çektim ve boş çıktı. Eurovision ‘Seninle Bir Dakika’ya kısmet oldu."


Cici Kızlar, ayrıca Tarık Akan'ın Delisin adlı filminde rol aldılar ancak grubun ömrü kısa sürdü. 1976'nın sonunda Cici Kızlar dağıldı.


Bilgen Bengü ("kıvırcık" lakaplı) grubun müzik kariyerine devam eden tek üyesi oldu.


Ayrıca Sibel Egemen, 1975-1993 yılları arasında solo müzik kariyeri yaptı. 1993 yılındaki son albümden sonra müziği bıraktı ve 1995-2005 yılları arasında Yurtbank'ta Halkla İlişkiler Uzmanı oldu. Daha sonra İzmir'e taşındı. 2005 yılından beri Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde görevlidir.


45'lik


Olmaz ki - Bak şu çocuğa (1974)

Delisin - Rengarenk (1975)

I Ih - Gülebilmez (1975)

Gencim Yaşarım - Deli gönlüm (1975)

Sev sev sev - Uçtu uçtu (1975)


LP

Delisin (1976)




2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page