top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Cyndi Lauper - Girls Just Want To Have Fun




Cynthia Ann Stephanie Lauper veya bilinen adıyla Cyndi Lauper (DT. 22 Haziran 1953) ünlü Amerikalı bir şarkıcı, söz yazarı ve aktris ve aktivisttir. 40 yıllık bir kariyere sahiptir.


Lauper 2008'e kadar yayımladığı 40'ın üzerinde single ve 11 albüm ile dünya çapında 50 milyonun üzerinde satış başarısı yakaladığı gibi 1985'te en iyi yeni sanatçı dalında Grammy ödülünü kazanmıştır. Lauper ayrıca 13 kez Grammy Ödülleri'ne, 2 kez Emmy Ödülleri'ne, 2 kez Amerikan Müzik Ödülleri'ne, 7 kez Amerikan Video Ödülleri'ne ve 18 kez MTV ödüllerine aday olarak gösterilmiştir. Lauper 1991'den beri David Thornton ile evlidir ve 19 Kasım 1997 tarihinde ilk oğulları Declyn Wallace Thornton Lauper dünyaya gelmiştir.


70'lerin ortalarından sonra vokalist olarak çeşitli müzik gruplarıyla çalışmaya başladı. 1977'de ses tellerinin hasar görmesiyle bir yıl şarkı söyleyememiştir.


Lauper, çeşitli saç renkleri ve eksantrik giysiler içeren kendine özgü imajı ve güçlü ve ayırt edici dört oktavlık şarkı aralığı ile tanınır.


1980'de Polydor Records aracılığıyla new wave tarzda ilk albümünü yayınlayan Lauper, her ne kadar olumlu eleştiriler toplasa da, Lauper tarafından en sevilmeyen albümü ilan edilmiştir. Sanatçı, asıl başarısını 1983'teki "She's So Unusual" albümüyle kazanmıştır. "Girls Just Want to Have Fun" videosu, 1984 MTV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Kadın Videosu açılış ödülünü kazandı ve Lauper'ı MTV'nin vazgeçilmezi yaptı. Videoda Lauper'in babası rolünde profesyonel güreş menajeri "Kaptan" Lou Albano, annesi rolünde ise gerçek hayattaki annesi Catrine[50] ve ayrıca avukatı, menajeri, erkek kardeşi Butch ve köpeği Sparkle yer aldı.Albümün 4 numaraya çıkmasıyla ABD gündeminde sıkça yer alan Lauper, o dönemlerde ünlü pop şarkıcısı Madonna ile devamlı olarak kıyaslanmıştır.


ikinci albümü True Colors (1986) ile devam etti. Bu albüm, bir numaralı single "True Colors" ve üç numaraya kadar yükselen "Change of Heart" içeriyordu. Lauper'ın 1986 albümünün adının "True Colors" olması, Madonna'nın da aynı yıl çıkardığı albümünün "True Blue" olması nedeniyle dikkat çekmiştir. True Colors ile de 4 numaraya erişen Lauper, bu tarihten sonraki albümlerinin başarısızlığı neticesinde, Madonna ile karşılaştırılmamaya başlamıştır.


1986'da Lauper, Billy Joel'in The Bridge albümünde "Code of Silence" adlı bir şarkıyla yer aldı. Şarkı sözlerini Joel ile yazdığı kabul ediliyor ve onunla düet yapıyor. Lauper ilk filmini Ağustos 1988'de Jeff Goldblum, Peter Falk ve Julian Sands ile birlikte ilginç komedi "Vibes" ile yaptı.


"A Night to Remember" Lauper'ın üçüncü albümü oldu ve 1989 baharında piyasaya sürüldü. Albümün sadece bir hiti oldu, o da "I Drove All Night" dır. Lauper, Yoko Ono ile olan arkadaşlığından dolayı Mayıs 1990'da Liverpool'daki John Lennon konserine katıldı ve Beatles şarkısı "Hey Bulldog"u ve John Lennon şarkısı "Working Class Hero"yu seslendirdi.


Lauper'in dördüncü albümü "Hat Full of Stars" Haziran 1993'te yayınlandı ve büyük beğeni topladı, ancak ticari olarak başarısız oldu. Beşinci albümü "Sisters of Avalon", 1996'da Japonya'da ve 1997'de başka ülkelerde yayınlandı. Lauper'ın altıncı stüdyo albümü "Bring Ya to the Brink", 2008'de Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlandı. Lauper'in 7. stüdyo albümü Memphis Blues, 22 Haziran 2010'da yayınlandı ve Billboard Blues Albümleri listesinde 1 numaradan ve Billboard Top 200 listesinde 26 numaradan giriş yaptı. 2013 yılında Lauper, Broadway müzikali Kinky Boots için müzik ve şarkı sözleri besteledi.


"Together" şarkısı, Ocak 2019'da yayınlanan Kanada bilgisayar animasyon filmi Racetime'da yer aldı. Ayrıca aynı yıl "Japanese Singles Collection – Greatest Hits" yayınlandı. Laupers'ın 1983'ten 1995'e kadar Japonya'da piyasaya sürülen tüm single'larını kronolojik sırayla içeren 2 disklik bir Greatest Hits albümüdür. İkinci disk 26 müzik videosu içerir.


Ocak 2023'te Rock and Roll Hall of Fame adayları arasındadır ve sonuçlar Mayıs 2023'de açıklanacaktır.


40 yıllık kariyeri boyunca Katy Perry, Lady Gaga, Vanessa Paradis, Tegan ve Sara, Kim Petras ve Yelle gibi bir çok kayıt sanatçısını etkiledi. "Time After Time" isimli şarkısı yüzden fazla sanatçı tarafından seslendirilmiştir.


Hala aktif olarak müzikal yaşamı devam etmekte olan Lauper, dünya çapındaki ününü devam ettirmektedir.




3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page