top of page
Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Hümeyra - Sessiz Gemi



Fatma Hümeyra Akbay veya bilinen sahne adıyla Hümeyra (DT. 15 Ekim 1947) Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve oyuncudur.


Liseye başlaması gereken dönemde, annesinin de ısrarlarıyla, daha iyi bir eğitim alabilmek amacıyla Londra'da yaşayan dayısının yanına gitti. O yıllarda hem grafik tasarım dersleri alan hem de gitar çalıp beste yapmaya başlayan sanatçı, İstanbul'a döndükten sonra bir süre İstanbul Ekspres Gazetesinde Beyoğlu muhabiri olarak çalıştı. Aile baskısı yüzünden ilk evliliğini henüz 20 yaşındayken, Haluk Aşkın’la yaptı.


Profesyonel müzik kariyerine başlamadan önce Melodi Plak'ta işe giren Hümeyra, bir süre burada grafiker olarak çalıştı ve bazı albümlerin kapak tasarımlarını yaptı. Bir gün iş yerindeyken gitarıyla çalıp söylediği "Olmasa" isimli bestesini duyan ve çok beğenen patronundan ilk plak teklifini almasıyla sanat hayatı başlamış oldu. 1971 yılında oyuncu Fikret Hakan ile yıllarca konuşulan, olaylı bir evlilik yaşadı. Eşi tarafından hastanelik olana kadar dövülen Hümeyra, yalnızca bir ay evli kaldıktan sonra şiddet gördüğü gerekçesiyle boşanma davası açtı. Burnu kırıldığı için de ilk estetik ameliyatını mecburi olarak o yıl yaptırdı. Eski eşi, yıllar sonra yaptığı açıklamalarda "olayın tek sorumlusunun kendisi olmadığını" dile getirdi. 1972'de Mithat Bigat ile evlendi ve bu evlilikten Sadık isimli bir oğlu oldu. Yaklaşık yedi yıl süren bu evlilik, Hümeyra'nın hayatı boyunca yaşadığı en uzun ilişkisi olmuştur.


Çıkarttığı tüm plakların büyük bir ilgiyle takip edilmesi ve kendine ait bir tarz oluşturmayı başarmasından dolayı 1970’li yıllarda müzik kariyerinin altın çağını yaşadı. Yayınladığı ilk plağından itibaren Karacaoğlan'dan "Var Git Ölüm", "Çıkıp Yücesine Seyran Eyledim" ve "Bana Kara Diyen Dilber"; Âşık Veysel'den "Güzelliğin On Para Etmez", "Güzel Ne Güzel Olmuşsun", "Ceylan" ve "Uzun İnce Bir Yoldayım"; Âşık Talibi'den "Yalan Dünya"; Şevket Rado'dan "Kördüğüm"; Atilla İlhan'dan "Ben Sana Mecburum"; Cahit Sıtkı Tarancı'dan "Otuz Beş Yaş"; Yahya Kemal Beyatlı'dan "Sessiz Gemi" ve Orhan Veli Kanık'tan "Anlatamıyorum" isimli şiirleri besteleyip seslendirmiştir.


1984'te ikinci stüdyo albümü olan Benim Şarkılarım'ı yayınladı. Albümdeki şarkıların düzenlemeleri Esin Engin tarafından yapılmıştı. Bestelerden iki tanesi Esin Engin'in, diğerleri de Hümeyra'nın imzasını taşımaktaydı. Plak formatında ve yalnızca 2222 adet basılan albüm tutmadı. Albümdeki tüm şarkılar akustik olarak kaydedilmişti. Şiirleri besteleme tutkusundan vazgeçmeyen sanatçı bu albümde de Âşık Veysel ve Karacoğlan haricinde Nazım Hikmet, Aziz Nesin ve Refik Durbaş gibi edebiyatçıların eserlerini seslendirmiştir.


1980'de rol aldığı ilk film olan Talihli Amele ve 1981'de dâhil olduğu Selam Meloş müzikali sayesinde sahneler ve kameralarla tanıştı. Henüz bu yeni kariyerinin çok başındayken aynı yıl rol aldığı Kırık Bir Aşk Hikayesi filmindeki yönetmeni Ömer Kavur ile Bodrum'da dünyaevine girdi. Çiftin nikâh şahitlerinden biri de oyuncu dostları Deniz Türkali'ydi. Yaklaşık iki buçuk yıl evli kaldıktan sonra boşandılar. 1985 yılına kadar Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda sahnelenen "Deliler Boşandı", "Gol Kralı", "Orkestra" ve "Aş Bunları Aş" gibi oyunlarda rol aldı. Ferhan Şensoy'la tanışmasının ardından Ortaoyuncular grubuna katıldı ve "İçinden Tramvay Geçen Şarkı"da oynadı. 1989'da "Kuşlar" oyunuyla İstanbul Şehir Tiyatroları'na girmesiyle birlikte burada 16 yıl sürecek olan macerasını başlattı.


1990'lara Tutkulardan İntihar'ı yayınlayarak başlayan Hümeyra; 1994'te ilk derleme albümü olan Sessiz Gemi'yi dinleyicileriyle paylaştı. 1997'de yayınlanan ve son stüdyo albümü "Beyhude" dir. Fakat albüm satışları beklentisinin altında kalınca 1999 yılında San Francisco'ya gitti. Aynı yıl burada tanıştığı bir caz piyanisti olan Jimmy Cicero ile beşinci ve son evliliğini yaptı. Hümeyra Cicero'dan boşandıktan sonra Türkiye'ye geri döndü.


2000'li yıllar Hümeyra için müzik ve tiyatrodan uzaklaşıp daha çok sinemaya ve televizyon dizilerine yöneldiği bir dönem olmuştur. 2000 senesinde yayınladığı Eski 45'likler isimli derleme albümü sanatçının son kişisel müzik çalışması olmuştur.


Hümeyra'nın sinemaya devam edip başarılı olmasının arkasındaki en büyük etkenlerden biri de Çağan Irmak'ın teşvikleridir. Dedemin İnsanları ve Unutursam Fısılda gibi yapıtlar, 2010'larda sanatçının yer aldığı önemli yapıtlar arasında sayılır. Ayrıca; Yalan Dünya, Paramparça, Şahsiyet ve Kadın dizilerinde hayat verdiği karakterlerle de devamlı ekranlarda yer almıştır.


45'likler :


1969: Ölüm

1969: Kördüğüm

1970: Güzel Ne Güzel Olmuşsun

1970: Dilber

1971: Je Sais Que Tu Sais

1971: Ceylan

1972: Adım Kadın

1974: Yiğit

1974: Yardan Haber Yok

1975: Otuz Beş Yaş

1975: Sessiz Gemi

1976: Onu Bana Sakla

1977: Benim Derdim Seninle

1977: Dönülmez Bir Yoldayım

1978: Seni Bırakamam

1980: Do Do Do Do Si Re Re

1981: Aşk Kapıyı Çalınca


Albümler


1977: Anlatamıyorum

1984: Benim Şarkılarım

1987: Yıllar Sonra

1990: Tutkulardan İntihar

1994: Sessiz Gemi

1997: Beyhude

2000: Eski 45'likler




1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page