top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

İbo - Benim Balonlarım Vardı



İbo ya da gerçek adıyla İbrahim Sesigüzel (DT. 4 Mayıs 1950 - ÖT. 26 Ekim 2003l), Türk şarkıcı ve pedagog'dur.


Avusturya Lisesi mezunudur. Birçok farklı alanda eğitim aldı. Mönchengladbach Yüksek Tekstil Okulu, Konfeksiyon mühendisliği ile Berkeley Müzik Okulu Şan ve Müzik Teorisi bölümlerinde okudu. Amerika'da “Devletler Hukuku Politikası”, Norveç'te ise pedagoji üzerine eğitim aldı ve futbol hakemliği üzerine kariyer yaptı. Türkiye'de 1970'li yıllarda 'Benim Balonlarım Vardı' adlı şarkı ile ünlenen İbo katıldığı bir yarışma sonucu birinci gelerek 14 yıl boyunca Norveç televizyonu orkestrasında solist olarak görev yaptı.


İbo'nun müzikle ilk karşılaşması, lise yıllarına dayanır. İlk olarak İlhan Feyman orkestrasında devamında Alaaddin Dal ve İstanbul Gelişim Orkestralarında solist olarak çalıştı. Daha sonra Norveç’te solistliğe devam etti.


İbo'nun yeniden Türkiye macerası, ilk olarak, 1968-1969 yıllarına denk gelir. İbo 1969 yılından sonra hep müziğin içinde olmuştur. Ama daha bildik popüler macerası ise 1977 yılında, basında çıkan bir haberle olur. Haber şöyledir;


“Türk şarkıcı İbrahim Sesigüzel Almanya 'da yapılan Eurovision elemelerini Atilla Atasoy'un bestesiyle Silver Convention'u geride bırakarak kazandı.”


Buna ilk şaşıranların başında Atilla Atasoy gelir. Çünkü böyle bir şeyden haberi bile yoktur. İşin aslı hemen ortaya çıkar. Çünkü Almanya'da o seneki Eurovision Yarışması için ulusal bir yarışma yapılmamış, doğrudan Silver Convention topluluğuna Almanya'yı temsil görevi verilmiştir. Bu haber bir “asparagas”dır. Ama kim ve niye yapmıştır? Birçok kişi, bunun İbo tarafından yapıldığı konusunda hemfikirdir. Nasıl ve niye yapıldığı ayrı bir konu olmakla beraber, bu haberin İbo’nun işine yaradığı bir gerçektir. Bu haber sonrası Ajda Pekkan’ın vokalisti olarak görünür. O dönemde Ajda’yla yaşadığı anlaşmazlıklar daha da “olay adam” yapar İbo’yu...


1977 yılında A Yüzü'nde, “Benim Balonlarım Vardı”, B Yüzü'nde, “Şarkılar Ölmez” olan ilk 45'liğini yayınladı. Göbekli, büyük gözlüklü, papyonlu, askılı pantalon ve balonlarla olan imajı ile öne çıktı.


İbo altı yabancı dil biliyordu. 3 kez Türkiye Eurovision Finalleri'nde yarışan İbo, 1981'deki "Nerde O Eski Tangolar” şarkısıyla beşinci, 1986'da Nil Burak'la birlikte söylediği “Yaşa Yaşa” şarkısıyla üçüncü oldu, 1992'de ise “Ölüm” şarkısıyla yarıştı.


10 yıldır hastalığı bulunan İbo, 23 Ekim 2003'de yaşadığı Edremit'e bağlı Altınoluk beldesindeki yazlığında fenalaştı. Önce Edremit Devlet Hastanesi'ne, oradan da İstanbul'a götürülen şarkıcı 3 gün sonra kalp damar tıkanıklığı nedeniyle öldü, ölümünün ertesi günü Altınoluk beldesinde toprağa verildi.


3 adet 45'lik ve bir albümü vardır.


Benim Balonlarım & Şarkılar Ölmez (1977)

Kuklalardan Birisi & Sönmeyen Bir Şey Var (1978)

Sebebi Var & Dünyanın En Güzel Kızı (1979)


Terelelli Sevgilim (1992)



0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page