top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

maNga - We Could Be The Same



maNga, Ankara kökenli Alternatif Rock, Nu-Metal ve Rapcore tarzlarında müzik yapan Türk rock grubudur.


Grubunda rock müzikle elektroniği, sert gitar riffleriyle rap vokalleri birleştirmek isteyen Yağmur Sarıgül (Yamyam) öncelikle okuldan en yakın arkadaşı Orçun Şekerusta (Bas gitar)’yı gruba dahil etti. Sonrasında Özgür Can Öney (Davul), Efe Yılmaz (Turntable) ve Ferman Akgül (Vokal)’ün gruba dahil olmasıyla ilk kadro tamamlanmış oldu. Tarz olarak ise yeni yeni gönüllerini kaptırdıkları “nu metal” ve “hardcore” akımıydı.


Orçun’un özel nedenlerden dolayı gruptan ayrılmak zorunda kalmasıyla Cem Bahtiyar (Bas gitar) gruba dahil oldu ve maNga şu andaki yapısına kavuştu. Böylelikle grup Japon çizgi romanı geleneğinin ünlü ekolü olan maNga ismiyle albüm hayali için yola çıkmış oldu.


İlk besteleri olan, “Kal Yanımda" parçasıyla “Sing Your Song” yarışmasından ikincilik ödülü aldılar ve yarışmada kazandıkları başarıyla yeni besteler üretmeye başladılar. Bu dönem içinde "Bitti Rüya", “Libido” ve "Yalan" gibi çok sevilen parçalarını yaptılar.


İlk albümleri 5 Aralık 2004’te grupla aynı adı taşıyan “maNga” adıyla piyasaya sürüldü. “Kal Yanımda “adlı parçada Kargo’nun solisti Koray Candemir, “İz Bırakanlar Unutulmaz” adlı parçada Vega grubunun solisti Deniz Akyüz, “Dursun Zaman” adlı parçada ise Göksel konuk sanatçı olarak albümde yer aldı.180.000’i aşan albüm satışıyla Altın Plak ödülünün sahibi oldular.


İlk albüm 2006 Haziran'da, “maNga+” adıyla çok özel ikinci bir baskısı Cem Karaca klasiği "Raptiye Rap Rap" şarkısı ve "Kandırma Kendini" şarkısı ile video kliplerinin olduğu hediye bir DVD ile birlikte yayımlandı.


İkinci albümleri “Şehr-i Hüzün” 15 Nisan 2009 tarihinde raflardaki yerini aldı. Bu albüme sırasıyla "Dünyanın Sonuna Doğmuşum", "Beni Benimle Bırak", "Cevapsız Sorular" ve 90'ların en büyük gruplarından Cartel'in "Evdeki Ses" parçalarına video çekilmiş ve müzik listelerinin üst sıralarında yer almıştır.


TRT Genel Müdürlüğü 2010 yılında Norveç’te gerçekleştirilecek olan Eurovision Şarkı Yarışması finalinde, Türkiye’yi temsil etmek üzere maNga ile anlaştı. maNga grubu Türkiye'yi "We Could Be The Same" isimli şarkı ile temsil etti 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'nın birinciliğinin ardından yarışmayı ikinci olarak tamamladı ve Sertab Erener'in 2003 yılında aldığı birincilikten sonra Türkiye'nin aldığı en iyi dereceye sahip oldu.


maNga grubunun üçüncü stüdyo albümü olan "E-akustik" 20 Mart 2012 tarihinde yayımlanmıştır. Albümde Yıldız Tilbe'yle "Hani Biz", Arto Tunçboyacıyan'la ise "Hoş Geldin" parçalarında yaptıkları düetler de vardır. Yıldız Tilbe'nin farklı bir ses yapısı olduğunu savunan grup üyeleri sanatçıyla ilgili gelen sorulara ise "Yıldız Tilbe çoğu rockçıdan daha çok Rock'n Roll." cevabını vermişlerdir.


2013 yılında maNga ve Efe Yılmaz, yollarını ayırmaya karar verdiler.


2014 albümleri "Işıkları Söndürseler Bile" adıyla yayınlandı. Albümü kendi stüdyolarında kaydetmiş olup, "Fazla Aşkı Olan Var Mı?", "Parti", "Hint Kumaşı" ve "Bize Müsade Ettim" isimli şarkılara klip çektiler.


2018'in Nisan ayında "maNga X" isimli maxisingle'ı paylaştılar. Bu single'daki "Yad Eller", "Gel-Bu Son El" ve "1000 Parça" isimli şarkıların üçüne de klip çekildi.


2019'da tekrar stüdyoya girdiler ve Mayıs ayında "Süper Güçlerimiz Var" isimli bir maxi single daha yayınladılar.


Grup beş stüdyo albümüne sahip olup son albümleri Antroposen 001'i 2021 yılında piyasaya sürdü. Antroposen 001, grubun Işıkları Söndürseler Bile'den (2014) sonra yaklaşık yedi yıl sonra yayınladığı ilk stüdyo albümüdür.



0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page