top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Procol Harum - A Whitershade Of Pale



Procol Harum 1967'de Essex, Southend-on-Sea'de kurulmuş bir İngiliz rock grubuydu. En iyi bilinen kayıtları, 1967'deki hit single'ı "A Whiter Shade of Pale" idi. 10 milyondan fazla kopya sattı. Barok ve klasik etkileriyle dikkat çekmesine rağmen, Procol Harum'un müziği blues, R&B ve soul esintileri taşıyan psychedelic rock olarak tanımlanıyor.


1967'de, şarkılarını seslendirmekle ilgilenen herhangi bir sanatçı bulamayınca Brooker ve Reid şarkılarını seslendirmek için kendi gruplarını kurmaya karar verdiler. Brooker, vokal ve piyanonun yanı sıra org, trombon, kornet, piyano akordeon ve Bengal flütü konusunda da uzmandı. Davulcu Barrie "B. J." Wilson, yeni gruba katılmayı ve prova yapmayı kabul etti. Seçmeler onlara David Knights (basçı), Richard Brown (gitar) ve Alan Morris'i (org) getirdi. Ancak konser ve para eksikliği, bu grubun daha prova salonundan çıkmadan dağılmasıyla sonuçlandı.


Daha sonra, orgcu Matthew Fisher ile takım oluşturdular. Gitarist Ray Royer, basçı David Knights ve Davulcu Bobby Harrison grup kurucuları tarafından seçildi.


Grup, adını mavi bir Burmalı erkek kediden almıştır. İnsanlar grubun adının "bu şeylerin ötesinde" anlamına gelen Latince bir cümle olduğunu söylese de, bu yanlıştır.


Nisan 1967'de grup, ilk single'ları "A Whiter Shade of Pale"i kaydetmek için Londra'daki Olympic Studios'a girdi ve Mayıs ayında yayınlandı. Sonuç Dünya çapında anında bir başarıydı, Birleşik Krallık Tekli Listesi'nde altı hafta boyunca 1 numaraya ve on bir ülkede aynı noktaya ulaştı. Aynı sene 1967'de "Procol Harum" isimli albüm piyasaya girdi ve sonrasında Royer ile Harrison gruptan ayrıldı. Yerlerine Robin Trower ve eski davulcuları B.J. Wilson geldi. Grubun takip albümü "Shine on Brightly" 1968' de piyasaya sürüldü. Üçüncü albümleri "A Salty Dog" (1969), hayranlar arasında popülerdi. Bu albüm bir rock klasiği olarak kabul ediliyor. The Beatles, The Moody Blues ve Pink Floyd hayranlarının da ilgisini çekiyordu. 1969'da Fisher gruptan ayrıldı ve yerine org ve bas çalan Chris Copping geçti.


1971'e gelindiğinde, tarzdaki eşitsizlikler büyümeye başladı ve beşinci albümleri "Broken Barricades" in yayınlanmasından sonra Trower gruptan ayrıldı. Yerine Dave Ball geçti ve bası devraldı. Dave Ball ayrıldıktan sonra, Mick Grabham 1972'den 1977'ye kadar grubun gitaristiydi.


Grup, Nisan 1974'te çıkan yedinci stüdyo albümleri Exotic Birds and Fruit ile hard rock köklerine geri döndü. Grup elemanı değişiklikleri satışların düşmesine neden olmuştu. "Something Magic" 1977' de yayınlandı. Copping, o sene Frankie Miller'ın grubuna katıldı ve Procol Harum'da Elton John'un eski basçısı Dee Murray onun yerine aldı. Tanıtım konserinin bitiminde Grabham gruptan ayrıldığını duyurdu.


Reid ve Brooker, 1989'un sonlarında bir kez daha yazmak için bir araya geldiler. Fakat ayrılmalar ve eleman değişikleri devam ediyordu. 1999'un sonlarında Brooker, "Procol'ün 2000'de çalacağına" söz verdi ve Eylül ayında grup, Guildford'da New London Sinfonia ile bir açık hava konseri verdi. 2003'te grup yeni bir stüdyo albümü The Well's on Fire yayınladı. Uzun süredir orgcu olan Matthew Fisher, Haziran 2004'te "çözülmemiş sorunlar" nedeniyle gruptan ayrıldı ve Josh Phillips yerini yeniden aldı. Daha sonrası 2017 yılına kadar konserler ve çeşitli etkinlikler ile geçti.


Grubun 13. albümü Novum 21 Nisan 2017'de yayınlandı.


Grubun tek ve daimi üyesi Brooker 19 Şubat 2022'de öldü. Böylece grup artık tamamiyle kaybolmuş oluyordu.




5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page