top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Tarkan - Geççek



Tarkan Tevetoğlu ya da sahne adıyla Tarkan (DT. 17 Ekim 1972), Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1990'ların başından itibaren Türk pop müziğinde yakaladığı listelere girme ve satış başarılarıyla Türkiye'de ve dünya çapında tanınırlık elde etti.


Gazi Alemdar Gemisi (1921) Kurtuluş Savaşı’nın ‘tek deniz savaşı’, ‘tek deniz zaferi’, ‘tek deniz şehidi verdiğimiz kahramanlık hikayesi' olarak tarihe geçmiştir. Fransızlara Zonguldak Ereğli'de kök söktüren geminin ikinci kaptanı, teşkilat-ı Mahsusacı Gazi Üsteğmen Ali Dursun Tevetoğlu, pop yıldızı Tarkan’ın büyük dedesidir.


Tarkan, 1992'nin son aylarında ilk stüdyo albümü "Yine Sensiz"i piyasaya sürdü ve albümdeki "Kıl Oldum" şarkısıyla çıkış yaptı. 1994'te yayımladığı ikinci stüdyo albümü "Aacayipsin" ve 1998'de yayımladığı üçüncü stüdyo albümü "Ölürüm Sana" ile ticari başarı yakaladı. Ölürüm Sana albümünden çıkan "Şımarık" "birçok ülkenin ulusal listesine giriş yaptı. "2001'de yayımladığı dördüncü stüdyo albümü "Karma"daki "Kuzu Kuzu, "Hüp" ve "Verme" şarkılarını kliplendirdi. İki yıl sonra çıkan "Dudu" albümüyle yeniden ticari başarı yakaladı, 2006'da "Come Closer" adlı ilk İngilizce albümüyle bazı Avrupa listelerine giriş yaptı. "Bounce" ve "Start the Fire", albümden çıkan single'lar oldu. Tarkan, bir yıl sonra, altıncı stüdyo albümü "Metamorfoz"u yayımladı. Albümdeki şarkıların sözleri, Türk Dil Kurumu tarafından takdir edildi. 2010 yılında yedinci stüdyo albümü "Adımı Kalbine Yaz" dinleyiciyle buluştu ve Türkiye'de yılın en çok satan albümü oldu. 2016'da Tarkan, Türk Sanat Müziği albümü "Ahde Vefa"yı piyasaya sürdü.


14 Temmuz 2016'da "Cuppa" teklisini yayımladı ve ardından 15 Haziran 2017'de yeni albümü "10"'u piyasaya sürdü. Sanatçı, 14 şarkının yer aldığı albümden ilk klibini sözleri kendisine, müziği Ozan Çolakoğlu'na ait "Yolla" adlı şarkıya çekti. Bu şarkının klibinin ardından "Beni Çok Sev", "Çok Ağladım", "Kedi Gibi" ve "O Sevişmeler" şarkılarının klipleri de gösterime girdi.


17 Şubat 2022 tarihinde "Geççek" isimli teklisini yayımladı. Bu şarkı, Türkiye'deki muhalif siyasetçiler tarafından sahiplenildi ve siyasi tartışmalara sebebiyet verdi. Tarkan'ın bu şarkısı yayınlandıktan sonra ilk 24 saat içinde dünyada en çok izlenen 2. video klip ve en çok beğeni alan 1. video oldu. ardından 22 Temmuz 2022 tarihinde "Yap Bi Güzellik" isimli teklisini yayımladı.


Müzikal projelerinin yanı sıra çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan Tarkan, Türk basını tarafından "Megastar", dünya basını tarafından "Popun Prensi" ve "Boğazın Prensi" olarak anılmaktadır. Bugüne kadar 15 milyonun üzerinde albüm satmıştır.




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글


bottom of page