top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Yeşim - Olmaz Böyle Şey




Yeşim Yılmaz, (DT. 7 Kasım 1956) Türk şarkıcı ve söz yazarıdır. Sanat dünyasında "Yeşim" olarak bilinir.


Beş yaşında Ankara'da Mithat Fenmen'in Bale Okulu'na başladı. Baleden sonra şiir yazmaya ilgisi şarkı sözleri yazmasına kadar gelişti. Ortaokul ve liseyi babasının işi dolayısıyla Karabük'te tamamladı. Daha sonra resim ile ilgilendi. Okul hayatının son yıllarında İstanbul'da İstasyon Sanat Okulu'nda eğitim aldı. 1967'de Liselerarası Hafif Batı Müziği Yarışmasına Karabük Lisesinin solisti olarak sahnelere adım attı.


Lise bittikten sonra doğum yeri olan Ankara'ya döndü ve Kemal Eroğlu Müzik Okulu'na devam ederek şan ve solfej dersleri almaya başladı. Öğretmeninin tavsiyesiyle gazeteci Atilla Güvenç'le tanıştırılıp, daha sonra Şanar Yurdatapan'la tanışarak profesyonel müzik yaşamına başladı.


1974 yılında söz ve müziği Şemi Diriker’e ait “Olmaz Böyle Şey” adlı şarkısının 45’lik plağını çıkardı ve onunla meşhur oldu. 1974 yılında Hey Dergisi okurlarına göre saptanan 1974 Yılının En İyileri ''Yılın Ümit Veren Kadın Şarkıcısı'' sıralamasında birinci sırada yer aldı.


1975 yılında Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Elemelerinde sözleri Mehmet Teoman‘a, bestesi Cahit Oben’ne ait “Böyle Mi Başlar” isimli şarkı ile yarıştı ve 5. oldu. İlk defa girdiğimiz bu yarışmada Türkiye finalinde birinci olan Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" şarkısı Eurovision Şarkı Yarışmasında 3 puan alarak sonuncu olmuştu.


1976 yılında eşi Sefa Ulaştır’ın bestesi olan “Nereye Kadar / Hatırlar mısın?” 45’lik plak olarak yayımlanmış ve Yeşim’in çok sevilen plaklarından belki de ikincisi olmuştur.


Yeşim, Kurtalan Ekspres'in bateristi Sefa Ulaştır ile 1976 yılından beri evli idi. Eşi 18 Ekim 2020 tarihinde akciğer kanseri nedeni ile vefat etti. Bir oğlu vardır.


Yeşim, müzik kariyeri boyunca altı 45'lik plak ve üç albüm çıkardı. 1989 yılında son albümü Yalnızlık Kolay Değil'i çıkardıktan sonra müziği bıraktı ve Marmaris'e yerleşti.


45'likler


Olmaz Böyle Şey / Aşk Alfabesi (Diskotür-1974)

Aslan Mehmedim / Barış Dersi (Diskotür-1974)

Böyle Mi Başlar / Küçük Bey (Diskotür-1975)

Aklın Neredeydi / Ne Var Ne Yok (Diskotür-1975)

Hani Hani / Aşkın Ömrü Var Mı? (Diskotür-1976)

Nereye Kadar / Hatırlar Mısın? (Türküola-1976)


Albümler


Doğuş (Türküola-1978) (Dervişan ile.)

Al Kadehi Eline - Değiştin Sen Artık / Boğaziçi - Her Yerde Kar Var (Öncü-1982)

Yalnızlık Kolay Değil (Nila-1989)




3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page