top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

The Beatles - Yesterday

Güncelleme tarihi: 5 Oca 2022



The Beatles, 1960 yılında Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde kurulmuş bir rock grubudur.


Ağustos 1962'den dağılışına kadar John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr dörtlüsünden oluşan The Beatles, kültürel ve ekonomik açıdan müzik tarihinin en etkili gruplarından biri olarak kabul edilmektedir.


Beatles ilk single'ı "Love Me Do" yu 1962'de çıkardı ve listelerde 17. sıraya yükseldi. İkinci single "Please, Please Me" ise ikinciliğe kadar çıktı. İlk albüm "Please Please Me" Mart 1963'te çıktı. Böylece "Beatlemania" adı verilen Beatles çılgınlığı Birleşik Krallık'ta başladı.


Grup 1965'te "Rubber Soul" ardından 1966'de "Revolver" albümünü yaptılar ve büyük bir müzikal değişim gösterdiler. Artık rock sound'u daha öne çıkıyordu. Özellikle "Tomorrow Never Knows" ve "Yellow Submarine" gibi şarkılarda bulunan ses efektleriyle The Beatles Psychedelic müzik yapmaya başlamıştı. 1967'de ise Beatles'ın en iyi işi olarak görülen "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" albümü yayınlandı. Amerika'ya döndüklerinde "The Beatles" adındaki "The White Album" olarak da bilinen albüm için çalışmalara başladılar. Ancak bu çalışmalar yanında birçok da kavga getiriyordu. Ringo Starr 4 şarkının kayıtlarına girmedi ve Paul McCartney onun yerini doldurdu. John Lennon'un eşi Yoko Ono'nun da stüdyonun her aşamasında grupla olması sorun oluyordu. Albüm sonrası grup hiç birlikte röportaj vermeyip, televizyona çıkmamaya başladı.


Grup üyeleri ile Paul McCartney arasında yeni menajer sorunu yaşandı. McCartney o zamanki eşinin babası Lee Eastman'i isterken, diğer grup elemanları Allen Klein'ı istiyordu. Klein en sonunda menajer olarak seçildi ancak 1971'de gruptan para çaldığı fark edildi. Grup en son konserini 1969'da izinsiz olarak bir çatıda verdi. Polis tarafından indirildikleri görüntüler "Let It Be" filmlerine de kondu. Grup 1969'da yine stüdyoda problemler yaşadıkları Abbey Road albümünü kaydetti. Aynı anda da "Let It Be" albümü kayıtları devam ediyordu. 20 Eylül 1969'da Lennon grup elemanlarına ayrıldığını söyledi ancak basına bir açıklama yapılmadı. 10 Nisan 1970'te de McCartney bir basın toplantısı ile grubun dağıldığını açıkladı.


8 Aralık1980 akşamı John Lennon New York Central Park karşısında yaşadığı apartmanın girişinde akıl hastası bir hayranı tarafından vurularak öldürüldü. Yaşayan diğer 3 Beatles elemanı "All Those Years Ago" adlı bu George Harrison şarkısında tekrar bir araya geldiler. Şarkı Lennon'ın anısına yazılmıştı.


1995-1996 sırasında Beatles'ın gizli kalmış kayıtları Anthology 1,2,3 olarak yayınlandı. Ayrıca iki Lennon bestesi Free As A Bird ve Real Love, Beatles'ın üç elemanı tarafından kaydedildi.


2001'de George Harrison akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.







4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page