top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Barış Manço - 2023 Kayaların Oğlu


Barış Manço - 2023 Kayaların Oğlu


Mehmet Barış Manço (DT. 2 Ocak 1943 - ÖT. 1 Şubat 1999), Türk sanatçı; aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı, sunucusu, köşe yazarı, Devlet Sanatçısı ve kültür elçisi. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Devlet konservatuvarı klasik Türk sanat müziği hocası, sanatçısı ve yazar Rikkat Uyanık ve İsmail Hakkı Manço çiftinin ikinci çocuğudur. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı.


Barış Manço ve Harmonilerin ilk 45'likleri Grafson Plak şirketinden 1962 yılında yayınlandı. Barış Manço, Harmoniler ile 3 tane 45'lik yaptı. Bu 45'likler 1962 yılında yayınlanan Twistin Usa / The Jet ile Do The The Twist / Let's Twist Again ve 1963 yılında yayınlanan Çıt Çıt Twist / Dream Girl idi.


1964'te müzik hayatına devam etmek isteyen Barış Manço, Rigolo plak şirketiyle anlaşarak "Jacques Danjean Orkestrası" ile beraber çalışmaya başladı. 1964'ün Eylül ayında dört şarkılık Fransızca iki 45'lik çıkardı. ilkinde "Baby Sitter" ve "Quelle Peste", diğerinde ise "Jenny Jenny" ve "Un autre amour que toi" şarkıları yer aldı.


1968 başında Kaygısızlar grubu ile çalışmaya başladı. Mazhar Alanson, Fuat Güner, Ali Serdar ve Mithat Danışan'dan oluşan grup daha önceden kendi konserlerini veren genç bir gruptu. Barış Manço'nun onlarla ilk plağı eki "Bizim Gibi" adlı şarkısının yeni versiyonu "Kol Düğmeleri" oldu ve büyük yankı uyandırdı. Barış Manço'nun Kaygısızlar ile yaptığı 45'liklerden "Ağlama Değmez Hayat" 1969 yılında 50.000'in üstünde satış yaparak Manço'ya ilk altın plağını kazandırdı. 1969'un sonunda kaygısızlar ile yollarını ayırdı.


1970 yılının Kasım ayında, o güne kadar Batı enstrümanlarını kullanan Manço, "Dağlar Dağlar"ı yayınladı. 700.000'den fazla satan "Dağlar Dağlar" Manço'ya kariyerindeki tek Platin Plak Ödülü'nü kazandırdı.


Barış Manço, 1970'te Türkiye'de ender görülen bir işe imza atıp zaten ünlü olan Moğollar ile güçlerini birleştirme kararı aldı. Çünkü iki grubun da hedefi, Türk müziği ile Avrupa'da ün kazanmaktı. Fakat 1971'in sonlarında ayrıldılar.


1972 yılı Şubat ayında, adını İstanbul'dan Güneydoğu'ya giden trenden alan Kurtalan Ekspres'i kuran Manço, 1972 Mayıs'ında grupla stüdyoya girerek "Ölüm Allah'ın Emri" ve "Gamzedeyim Deva Bulmam" adlı şarkıları kaydetti.


Askerliği sırasında Kurtalan Ekspres ile "Küheylan" ve "Lambaya Püf De" adlı şarkıları kaydetti ve onu askerliğinin sonlarında tamamlamış olduğu Hey Koca Topçu/Genç Osman plağı takip etti.


1974 yılı içerisinde "Nazar Eyle" ve "Gülme Ha Gülme" adlı 45'liklerini kaydetti.


1975 yılında Barış Manço'nun Kurtalan Ekspres ile birlikte hazırlamakta olduğu ilk uzunçalarına lokomotif olarak çıkarılan, bir yüzü askerde yazdığı "Ben Bilirim Ben Bilirim" bir yüzü ise gelmekte olan uzunçaların isim parçası olan enstrümantal "2023"’ten oluşan bir 45'lik yayınlandı. Aynı yıl kariyerinin ilk uzunçaları olan 2023'ü yayımladı.


1977 yılının başında Belçika'da kaydettiği "Nick the Chopper" isimli bir uzunçalar yayınlandı ve büyük başarı elde etti.


1978 sonuna doğru "Yeni Bir Gün" adındaki yeni uzunçaları yayınlandı. Hit olan "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" ve "Aynalı Kemer İnce Bele" bu albümde bulunuyordu.


1980 yılında Manço ilk kez başka bir sanatçıya, Nazan Şoray'a beste verdi. 45'lik olarak yayınlanan "Hal Hal" yılın şarkısı ödülünü kazanırken Nazan Şoray'a da altın plak kazandırdı. Daha sonra kendisi de bu parçayı yorumladı.


Barış Manço 1981 yılının sonunda "Sözüm Meclisten Dışarı" albümünü yayınladı. Albümde yer alan "Arkadaşım Eşek" bir anda küçük büyük herkesin diline düştü. "Gülpembe", "Ali Yazar Veli Bozar" da bu albümün hitleri arasındadır.


Barış Manço, 1983 yılının Temmuz ayında "Estağfurullah... Ne Haddimize!" albümünü yayınladı. Manço, bu albümle "Halil İbrahim Sofrası" ve "Kazma" gibi ahlaki sözler içeren şarkılarla zorlu bir dönem yaşayan Türk halkının sözcüsü oldu.


1985 tarihinde "24 Ayar" albümü yayınlandı. "Bugün Bayram" yine çocukların dilindeydi.


Barış Manço, 1986 yılı sonunda "Değmesin Yağlı Boya" albümünü yayınladı. Video klibi ile büyük ilgi gören "Süper Babaanne" ve adını Barış Manço klasikleri arasına yazdıran "Unutamadım" büyük ilgi gördü.


1988 tarihli "Sahibinden İhtiyaçtan" ve 1989 tarihli "Darısı Başınıza" albümleri ile bu albümlerde yer alan "Domates Biber Patlıcan", "Kara Sevda", "Can Bedenden Çıkmayınca ve "Nane Limon Kabuğu" gibi hitler döneme damgasını vurdu.


1992 yılında "Mega Manço" albümünü yayınlayan Barış Manço, "Ayı", "Süleyman" gibi şarkılarla kendini dinletmeyi başarsa da 1986 yılından beri uyguladığı formülün eskisi kadar prim yapmadığını fark etti.


1995'te "Müsaadenizle Çocuklar" albümünü yayınladı.


1998'de 40. sanat yılı nedeniyle Mançoloji adını verdiği albümü yapmaya başladı. Barış Manço ölmeden önce müzik hayatının 40 yılını anlatan "40. yıl" şarkısını bestelemiş ancak sözlerini yazamamıştır. Bu şarkının da bulunduğu "Mançoloji" 1999 yılında vefatından sonra yayınlandı ve 2,6 milyon satarak o yılın en çok satan albümü oldu. Daha sonra 2002 yılında "Yüreğimdeki Barış Şarkıları" adında bir anma albümü yayımlandı.


31 Ocak 1999 gece saat 23:30 civarında İstanbul'un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi'nde aynı gece saat 01:30'da yaşamını yitirdi


Manço'nun vefatının ardından yayınlanmayan bazı şarkıları yayınlanmıștır. En son yayınlanan şarkı 2020 itibari ile YouTube ve Spotify 'da bulunan "Dön Desem Döner Misin" adlı şarkısıdır.




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page