top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Olivia Newton John - Physical

Güncelleme tarihi: 12 Ağu 2022



Dame Olivia Newton-John (DT. Eylül 1948 - ÖT. Ağustos 2022) İngiliz-Avustralyalı bir şarkıcı, söz yazarı, oyuncu, girişimci ve aktivisttir.


Newton-John, 14 yaşında, üç sınıf arkadaşının kayınbiraderinin sahip olduğu bir kafede performans sergiledikleri kısa ömürlü, tamamı kızlardan oluşan bir grup olan Sol Four'u kurdu.


Newton-John ilk single'ı "Till You Say You Will Be Mine"ı İngiltere'de Decca Records için 1966'da kaydetti. Newton-John, 1975'e kadar solo çalışmalarını sürdürmek için İngiltere'de kaldı.


Newton-John ilk solo albümü "If Not For You" yu 1971'de çıkardı. 1973'te "Let Me Be There"in piyasaya sürülmesiyle müzik dünyasındaki konumu değişti. 1974'te Newton-John, "Long Live Love" adlı şarkıyla Birleşik Krallık'ı Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etti. Newton-John, Brighton'da düzenlenen yarışmada ABBA'nın "Waterloo" ile birinciliğinin arkasından dördüncü oldu.


Newton-John'un kariyeri, 1978'de Broadway müzikali Grease'in film uyarlamasında oynadıktan sonra yükseldi. Grease, 1978'in en büyük gişe hasılatı oldu. Film müziği albümü, art arda 12 hafta 1 numarada kaldı. Filmin popülaritesi yıllar boyunca devam etti. 1998'de 20. yıl dönümü için yeniden gösterime girdi[39] ve açılış hafta sonunda Titanic'in ardından en çok hasılat yapan ikinci film oldu.


Newton-John 1980'e Andy Gibb'in After Dark albümünden bir düet olan "I Can't Help It" i yayınlayarak ve üçüncü televizyon özel filmi Hollywood Nights'ta oynayarak başladı. O yılın ilerleyen zamanlarında, Grease'den sonraki ilk filminde, Gene Kelly ve Michael Beck ile birlikte "Xanadu" müzikalinde rol aldı.


1981'de Newton-John, en başarılı stüdyo albümü olan "Physical" ı çıkardı ve albüm büyük başarı kazandı.


Newton-John, 1983'te eleştirilerden dolayı ticari olarak başarısız olan "Two of a Kind" için Travolta ile yeniden bir araya geldi.


Ocak 1986'da kızı Chloe'nin doğumunun ardından yaklaşık üç yıllık bir aradan sonra Newton-John, kayıt kariyerine 1988 albümü The Rumour ile devam etti ve bu albümde başarısız oldu.


Newton-John'a meme kanseri teşhisi kondu ve daha sonra Newton-John iyileşti ve o zamandan beri meme kanseri araştırmaları ve diğer sağlık sorunlarının savunucusu oldu.


1998'de "Back with a Heart" ı kaydetmek için Nashville'e döndü. Bu parça ile ilk 10'lara geri döndü.


Newton-John, 2012'den 2017'ye kadar aktif olarak turneye çıktı.


Ocak 2021'de Newton-John, kızı Chloe Lattanzi ile kaydettiği birlik hakkında bir düet olan "Window in the Wall" adlı yeni bir single çıkardı. Şarkının müzik videosu, yayınlandığı hafta iTunes pop müzik video listesinde 1 numaraya yükseldi.


Newton-John, çevre ve hayvan hakları konularında uzun süredir aktivist olarak yer alıyor.


08 Ağustoz 2022 tarihinde kansere yenik düşerek hayata veda etti.





Grease Müzikalinden bir düet




12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page