top of page
  • Yazarın fotoğrafıReha Ersavcı

Gerry Rafferty - Baker Street




Gerald Rafferty (16 Nisan 1947 - 4 Ocak 2011) İskoç şarkıcı, söz yazarı, müzisyen ve plak yapımcısıydı. En büyük hiti 1973'te "Stuck in the Middle with You" olan Stealers Wheel'in kurucu üyesiydi. 1970'lerin sonlarında solo hitleri arasında "Baker Street", "Right Down the Line" ve "Night Owl" vardı.


Rafferty, Beatles ve Bob Dylan'ın müziğinden etkilendi. 1960'ların ortalarında, Rafferty bir süre Londra Metrosu'nda sokak çalarak para kazandı. 1969'da (Billy Connolly'nin üyesi olduğu) folk-pop grubu Humblebums'a katıldı. 1971'de dağıldıktan sonra ilk solo albümü Can I Have My Money Back'i kaydetti. Rafferty ve Joe Egan, 1972'de Stealers Wheel grubunu kurdular ve en dikkat çekenleri "Stuck in the Middle with You" ve "Star" olmak üzere birkaç hit ürettiler. 1978'de en popüler şarkısı "Baker Street"i de içeren ikinci solo albümü City to City'i kaydetti. "Baker Street teklisi İngiltere'de 3 numaraya ve ABD'de 2 numaraya ulaştı.Albüm 5.5 milyonun üzerinde sattı. Devamında "Right Down the Line", City to City'den ikinci single oldu.


Bir sonraki albümü "Night Owl" da başarılı oldu. Gitarist Richard Thompson, "Take The Money and Run" adlı parçada performans göstererek yardımcı oldu ve başlık parçası 1979'da İngiltere'de 5 numara oldu.


Snakes and Ladders (1980), Sleepwalking (1982) ve North and South (1988) gibi sonraki albümler, belki de kısmen Rafferty'nin uzun süredir kendisini rahatsız hissettiği canlı performans konusundaki isteksizliğinden dolayı daha az başarılı oldu.


Rafferty, 1990'larda müzisyen Tom Robinson'ın daha sonra "eski forma büyük bir dönüş" olarak tanımladığı iki albüm daha yayınladı. "On a Wing and a Prayer (1992) ve Over My Head (1994)...


2000 yılında piyasaya sürülen "Another World", orijinal olarak yalnızca kendi web sitesinden doğrudan siparişle satışa sunuldu. Rafferty, sonraki üç yıl boyunca bu yeni kayıt yaklaşımına olan coşkusunu sürdürdü. 31 Mart 2004 tarihli bir blog yazısında şunları yazdı: "Müzik konusuna geri dönelim: sonuçta bu web sitesinin kurulmasının tek nedeni bu."


Kasım 2009'da Rafferty, son albümü Life Goes On'u yayınladı.


Kasım 2010'da Rafferty, Royal Bournemouth Hastanesi'ne yatırıldı ve burada bir yaşam destek cihazına bağlandı ve çoklu organ yetmezliği tedavisi gördü. Yaşam destek ünitesinden çıkarıldıktan sonra Rafferty kısa bir süre toparlandı ve doktorlar onun iyileşebileceğini düşündüler. Rafferty, 4 Ocak 2011'de kızı Martha'nın evinde karaciğer yetmezliğinden öldü.




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page